Jelentés a board roomból

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 05. 20. 05:22

A ­következő idé-zet Jeff Im­melt­től, a General Electric korábbi CEO-jától származik: „Ha ma gyártó cégként ébredsz, holnap software és adatelemzőként fogsz”. Természetesen nem arra gondolt, hogy mindannyian software-értékesítésből fogunk élni, de azt látnunk kell, hogy bármit is csinálunk, a software-ek hamarosan életünk fontos részét fogják alkotni…

Szalókyné Tóth Judit
partner
Boyden Executive Search

Több mint egy évtizede dolgozom felső vezetői tanácsadóként, sok mindent megéltünk együtt… A 2008-as válságot és az azt követő szűk esztendőket, a globálisan valaha mért legalacsonyabb fogyasztói bizalmi indexet, chipsadó bevezetését, plázastopot, dohánytörvényt. És végre ismét a növekedést.

Bár megvannak a kihívásaink – a kereskedelemben most leginkább a szakképzett munkaerő hiánya s ezen keresztül a bolti személyzet leterheltsége és a növekvő bérköltségek kezelése –, a board roomban az arcok idén mégis többnyire mosolygósabbak, a vezetők határozottan optimistábbak, amikor 2018-ról és az éves várható üzleti eredményekről beszélgetünk.

A kihívások most új fronton zajlanak. Hogy mi foglalkoztatja leginkább a cégvezetőket? Rendszeresen visszatérő téma a technikai, technológiai változások sebességéhez való alkalmazkodás, az új üzleti ismeretekkel bíró szakemberek megtalálása és megtartása, a megfelelő és megbízható információk kiválasztása az információk tengeréből, a cyber veszélyek kezelése, a mesterséges intelligencia legkülönbözőbb területeken való alkalmazása.

Mindannyiunknak tisztában kell lenni azzal, hogy az elkövetkező 5-10 évben szignifikáns változások fognak végbemenni, és hamarosan radikálisan más környezetben fogunk dolgozni. Aki nem megy elébe ezeknek a változásoknak, annak a cége lemarad. A változás nem egy projekt keretében zajlik, hanem folyamatos. Legyen szó a rendelkezésünkre álló hatalmas adatmennyiség feldolgozásáról, dinamikusan változó vásárló megértéséről, a digitális technológiába és innovációkba való invesztálásról, ütőképes csapatok felépítéséről – döntéseinket egyre komplexebb és egyre gyorsabban változó világban hozzuk.

És ha már értjük és magabiztosan használjuk a „disruptive” (diszruptív) kifejezést, ideje hogy megismerkedjünk egy újjal, a „self-disruption”-nel.

A változás ugyanis legalább annyira személyes kihívás, mint organizációs kérdés.. //