Japánban nem sajnálják a pénzt a szezon eleji gyümölcsre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 14. 11:10

Nagyjából 700 ezer forintnak megfelelő összegért kelt el egy japán árverésen egy pár, makulátlannak talált mangó – írja az agrarszektor.hu. A szigetországban minden évben horribilis árat fizetnek a szezon eleji gyümölcsökért. A csúcsot egy dinnye tartja, amelyért 5,8 millió forintot fizetett a vevő, de az idei eper is 115 ezer forintért talál gazdára dobozonként.

eper

Háromszázezer jenért (700 ezer forintért) kelt el Japánban egy pár makulátlan mangó a legjobb fajtából az idei szezon első árverésén. A Kjusu szigetén, Mijazakiban tartott árverésen a két darab gyümölcsöt a térség legnagyobb városának, Fukuokának az egyik nagyáruháza vásárolta meg, hogy hosszas vevőcsalogató mutogatás után kedvezményes áron, 210 ezer jenért (490 ezer forintért) adja el egy szerencsés vásárlónak – közölte az MTI.

A Taijo no tamago (A Nap tojása) márkanéven árusított mangót rendkívül szigorú kritériumok szerint válogatják: minden darabnak legalább 350 grammosnak és mézédesnek kell lennie. Az árverésen összesen 157 rekesz Mijazakiban termett mangót árverezték el az idei szezonra várt 1010 tonnás termésből. A “dömping” május-júniusra várható.

Japánban minden évben aranyáron kelnek el a szezon kezdetén tartott árveréseken az első és legjobb, kifogástalan minőségű gyümölcsök. Az abszolút rekordot két kantalup dinnye tartja, amelyre 2008-ban 2,5 millió jent (5,8 millió forintot) áldozott egy vevő. Az idei év slágere, a prémium minőségű eper is jó áron, dobozonként 115 ezer forintért talál gazdára.

A japánok nem nézik az árat, amikor különleges minőségű gyümölcsöt vásárolnak ajándéknak, de még az olcsó szupermarketekben is elkérhetnek akár 600 forintot is egyetlen darab almáért. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink