Japán is megerősítette: Kína a világ második legnagyobb gazdasága

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 14. 12:09

A tokiói miniszterelnöki hivatal legutóbb közzétett adatai annak elismerését jelentik, hogy a kínai gazdaság a világ második legnagyobb gazdasága, mely maga mögé utasította Japánt. 2010-ben Japán nominális GDP-je 5,474 ezer milliárd dollár volt, míg Kínáé összesen 5,879 ezer milliárd dollár.

Mindazonáltal Kína továbbra is szegényebb Japánnál az egy főre jutó GDP-t illetően, amely mintegy egyötöde a japán adatnak, a két ország közötti vásárlóerő figyelembe vételével. Ugyanakkor a kínai személyi jövedelmek emelkedést mutatnak, és tavaly rekord számú, 1,41 millió kínai turista kereste fel Japánt – jelenti az AP.

Kína már tavaly megelőzte Japánt és megszerezte a világ második legnagyobb gazdasága címet, de ezt Japán csak most erősítette meg. Japán 1968 óta birtokolta ezt a címet és minden jel arra utal, hogy Kína előretörése folytatódik a fordulópont után. Tokió egyre növekvő adóssággal, öregedő társadalommal és visszatérő deflációval küzd. Kaoru Yosano gazdasági miniszter mindamellett üdvözölte Kína előretörését, úgy fogalmazott: számukra nem a rangsorok, hanem az emberek életszínvonalának javítása a fontos.

Ugyanakkor Kína kereskedelmi többlete kilenchavi mélypontra csökkent az import erőteljes növekedése miatt – tűnik ki Pekingben közzétett hivatalos adatokból. A kereskedelmi többlet összege idén januárban 6,5 milliárd dollár volt, a decemberben feljegyzett 13,1 milliárd dollárral szemben. A kínai export ugyanis januárban 38 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, míg az import 51 százalékkal ugrott meg a vámhivatali adatok szerint – írja az AP nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink