Januártól megint meglódulnak az árak az élelmiszerláncokban?!

Szerző: STA Dátum: 2022. 12. 08. 11:50

Az élelmiszergyártók és az élelmiszerláncok egyetértenek abban, hogy át kell gondolni a jövőben az élelmiszerekre vonatkozó akciókat, illetve abban is, hogyha a jövőben csökkennek a jelenleg magas alapanyagárak, az élelmiszereké is normalizálódhat némiképp. Januárban azonban minden termékcsoport esetében áremelkedés várható.

(Fotó: Pixabay)

A hazai élelmiszergyártás egyik nagyágyúja, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini meglehetősen borús képet festett az élelmiszer-termelési láncról a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencia kerekasztal beszélgetésén. Véleménye szerint az infláció mellett több, eddig a felszín alatt lappangó probléma és a terménypiacon tapasztalható spekuláció a hirtelen drágulás oka.

’Pár terméknél 5% az áfa, de a legtöbb esetben 125 forintból 27 az államé. A termelési lánc alsó részein nagy volatilitással szembesülünk. Van, amikor a termelők nevetnek és a feldolgozók sírnak. Van, amikor fordítva. Az akciók kapcsán fontos megemlíteni, hogy sokszor túlzásukba esünk. A normál árak túl magasak, utána akár 40-50%-ot is engedhetnek az áruházak. De felteszem a kérdést: nem lenne jobb, ha például kisebb akciókkal, de alacsonyabb normál árakkal működne a kereskedelem? A termékek valódi értéket képviselnének és a fogyasztók is jobban éreznék magukat. Sőt, benzinnel is sokat lehetne spórolni, ha nem kellene boltról boltra járni az akciós termékek után kutatva.” – idézte az ügyvezetőt az Agrárszektor. A szakember azt is elmondta, hogy a hatékonyság növelése nem mehet a környezetvédelmi és állatjóléti szempontokkal szembe.

Az alapanyagárak idővel normalizálódnak

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az alapanyagok árának emelkedése hamarosan megáll és ennek hatására egyes élelmiszerek ára sem növekszik tovább.

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője, szerint a fogyasztói árak elérték azt a szintet, hogy a fogyasztás csökkenni kezdett. Éder Tamás ehhez hozzáfűzte, hogy az elmúlt hónapokban, a rendszerbe kerülő költségek januárban valószínűleg további áremelkedést okoznak majd. Giacomo Pedranzini a korábbi árképzést is hibásnak tartja.

„Úgy gondolom, hogy januárban is még nagyon alacsonyak voltak az árak. Ugyanakkor fontos, hogy lehet, hogy nem tudunk csökkenteni az árakon, viszont tudunk emelni a béreken. És ez egy nagyon lényeges pont. Ha minden így marad, ha tartjuk ezt az elvet, hogy alacsonyan kell tartani az árakat, mert nincsen pénze az embereknek, nem emelik a béreket sem, akkor ennek az lesz az eredménye, hogy a társadalom csak szegényebb lesz a jövőben” –  emelte ki a szakember. Horváth Ferenc inkább abban látja a megoldást, hogy ösztönözzék az emberek tudatosságát a fogyasztás terén.

A magasabb minőségű termékek a vesztesei a helyzetnek

Abban mindegyik szakértő egyetértett, hogy a kialakult inflációs helyzet hatására a fogyasztók az olcsóbb termékeket részesítik előnyben, akkor is, ha azok minősége nem olyan, mint a drágább változatoknak. Ez utóbbiak fogyasztása ugyanis mérhetően visszaesett.

 

A kerekasztal beszélgetésről bővebben itt olvashat….

Kapcsolódó cikkeink