Januárban érkezik a világ első növényi alapú méze
Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártója, a Narayan Foods 2023 elején dobja piacra a világ első növényi alapú mézét Európa egyes országaiban.
A Narayan terméke az első olyan méz lesz az EU piacán, amely nem tartalmaz feldolgozott szirupot, vagy koncentrátumot, íze és állaga mégis kísértetiesen hasonlít a méhek által előállított mézéhez.
A méhmentes mézet a díjnyertes kaliforniai élelmiszer-technológiai vállalat, a Narayan Foods-szal együttműködő a MeliBio fejlesztette.
Az egyedi dizájnú méz a hagyományos mézhez képest azonos tulajdonságokkal rendelkezik – fokozza a szervezet ellenállóképességét, bioaktív és prebiotikus jellemzőkkel bír.
Az igazi mézízű és tápanyagprofilú első növényi alapú méz alternatíva lehet a méhek készítette mézre az iparág biodiverzitásra gyakorolt riasztóan negatív hatása közepette. A jelenlegi méztermelés nemcsak a méheket veszélyezteti, hanem a jelenlegi polcokon lévő termékek nagy részét is, mivel azok toxinokat, növényvédő szereket és antibiotikumokat tartalmazhatnak.
A Narayan méhmentes méze vegánbarát, kizárólag tiszta címkés összetevőket tartalmaz, növényvédőszermentes és hozzáférhetősége nem szezonfüggő. A hagyományos mézben megtalálható antioxidánsok egy része a méhmentes mézben is megvan, ugyanakkor a termék kismamák és babák számára is biztonságos, hiszen mentes a clostridium baktériumtól.
Széles körben alkalmazható akár fenntarthatóbb ipari édesítőszerként, ételízesítőként, de az egészségügyben és a szépségiparban is helye lehet.
A Narayan célkitűzése, hogy a méhbarát méz iránti egyre növekvő globális keresletet kielégítse és most a legújabb technológia segítségével juttatja el legújabb növényi alapú innovációját Európába, miközben a méheknek is biztosítja a jól megérdemelt pihenés lehetőségét.
Európa első növényi alapú méze nagy kapacitású európai üzemekben készül meg.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: méhek nélkül nincs élelmiszer
A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető, ezért kijelenthető:…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripart is kihívás elé állítja a beporzók pusztulása
A beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások…
Tovább olvasom >Agrárminiszterrel közösen adták át a SIÓ-Eckes méhlegelőjét
A Sió-Eckes Dr. Nagy István agrárminiszter és az Országos Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >