Izraelben állíthatják elő a szuperparadicsomot

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 28. 11:02

Olyan paradicsomfajták termesztésén dolgoznak egy kísérleti ültetvényen Izraelben, amelyek akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhasználat mellett is jó minőségű, nagy hozamú termést képesek hozni – olvasható az agrarszektor.hu-n. A szokatlanul szárazságtűrő paradicsomfajtákat nem génmódosítással, hanem nemesítéssel akarják létrehozni a tudósok, méghozzá vad paradicsomfajták felhasználásával.

Összesen 40 000 tő paradicsom – 200 paradicsomfajta – található abban az izraeli kísérletben, amelyben öntözés nélkül próbálnak olyan nem génmódosított fajtákat nemesíteni, amelyek rendkívül szárazságtűrőek, illetve kimagasló hozamot és minőséget képesek produkálni. A megfelelő fajtákat vad paradicsomfajták felhasználásával szeretnék létrehozni a tudósok – írja a hu.euronews.com.

A kutatók először azonosítják a vad fajtákban az aszálytűrő tulajdonságokat, amelyeket hagyományos nemesítéssel modern paradicsomfajtákba ültetnek át. Az a cél, hogy a régi paradicsomfajták megtartsák a jó termelési adottságaikat, a vad fajtákból származó plusz tulajdonságokkal együtt.

Az európai kutatási projekt fő célja ugyanis a paradicsom hozamának növelése, ezen belül pedig a szárazságtűrő paradicsomfajták fejlesztése.

A kísérletben vannak bizonyos fajták, amelyek mindössze három hétig kaptak öntözést a szezon elején, viszont a forró, száraz nyár során semmilyen víz nem érte őket. A paradicsom köztudottan igényli a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot, ugyanis így növekszik a legjobban. Így a kísérletek első lépéseként azt kutatják, mely fajták képesek öntözés nélkül is jó hozamot és minőséget adni.

Az aszálytűrő paradicsomfajtáknak számos kritériumnak kell megfelelniük, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ilyen feltétel az íz is, amely a paradicsomnál nagyon sokat számít, ezért a kutatás során igyekeznek elérni a magas cukortartalmat, az aromás ízt, emellett pedig a megfelelő termésszínt is.

Ha megvan az ígéretes jelölt, a kutatók tanulmányozzák a DNS-ét, és a meghatározott genetikai adottságokkal rendelkező növényeket keresztezik az ígéretes tulajdonságokkal rendelkező vad fajtákkal.
Az izreali kutatás során nem csak szárazságtűrő, de kártevőknek és betegségeknek ellenálló fajták fejlesztésén is dolgoznak, ugyanis ezek a tényezők is jelentősen korlátozzák a paradicsom hozamát. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink