Izgató sör, izgató élmény

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 16. 10:32

A függőséget okozó anyagok beviteléhez kapcsolódó események és rituálék fokozzák a dopamin-kiválasztást. Már egyetlen korty kedvenc italunkból felkeltheti agyunk érdeklődését – derült ki a Neuropsychopharmacology című szaklap www.egeszsegfigyelo.hu által idézett tanulmányából.

Izgato sor, izgato elmeny

A tanulmány alapjául szolgáló kutatás adatai szerint ez a jelenség különösen azokra a férfiakra jellemző, akiknek családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus – s ezt rendkívül meglepőnek tartják. A kutatásban részt vett férfiak agyát vizsgálva a tudósok kis mennyiséget juttattak a résztvevők szájába különböző alkoholos és alkoholmentes italokból. Az Indiana Egyetem Orvosi Karának kutatói ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket: a résztvevők 15 milliliternyi vizet, izotóniás italt, illetve sört kaptak 15 perc leforgása alatt. Mivel ilyen kis mennyiséget ilyen hosszú időre elosztva juttattak a férfiak szervezetébe, az alkohol hatása nem érvényesülhetett még eléggé ahhoz, hogy befolyásolja a dopamin-kiválasztást. Az eredmények szerint ennek ellenére sokkal több dopamin szabadult fel a férfiak szervezetében, amikor kedvenc sörükből kaptak kóstolót, s ez továbbá fokozta az alkoholos italok utáni sóvárgásukat is.
„A mostani az első kísérlet, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy már pusztán az alkoholos italok íze is elég ahhoz, hogy dopamin-aktivitást váltson ki az agy jutalomközpontjában” – nyilatkozta David Kareken professzor, aki szerint az alkoholproblémákkal küzdő családokból származó férfiak maguk is örökölhették az alkoholizmusra való hajlamot.
„Bár a mostani vizsgálati eredmények eléggé meggyőzőek, nem különösebben meglepőek, mivel különböző állatkísérletekből régóta tudjuk már, hogy a függőséget okozó anyagok beviteléhez kapcsolódó események és rituálék fokozzák a dopamin-kiválasztást. A családi halmozottság szerepe ugyanakkor rendkívül meglepő, és felveti az alkoholizmus és más függőségi betegségek genetikai öröklődésének lehetőségé” – tette hozzá Dai Stephens, a Sussex Egyetem professzora.

Kapcsolódó cikkeink