Itt az új cafeteria: a Széchenyi Pihenő Kártya

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 31. 14:37

A kormány március 30-án döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról, melyet a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben adhatnak a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye szerint ide tartozik a szálláshely-szolgáltatás, az éttermi vendéglátás, a fürdőszolgáltatások, a betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatások, a múzeumi, színházi, növény-állatkerti, ill. egyéb művelődési intézményi belépők, a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői, az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag, a testedzési szolgáltatások, a verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai.

A 300 ezres keretösszeg a kedvezményes adózás felső határa. A munkáltató ezen felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik. Minden munkavállaló egy társkártyát kaphat térítésmentesen.

Annak érdekében, hogy a munkavállalók 2012-ben minél szélesebb körben a Széchenyi Pihenő Kártyát választhassák, már 2011-ben kész és működő rendszert kell felmutatni számukra. A kártya piaci bevezetése a kormányrendelet hatályba lépését követően néhány hónapot vesz igénybe.

Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni. A kibocsátó köteles megteremteni az internetes fizetés technikai feltételeit is, vagyis elegendő az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni. A Széchenyi Pihenő Kártya rendszerében várhatóan több kibocsátó intézmény is részt vesz majd, az elfogadónak azonban elegendő lesz mindössze egy intézménnyel szerződnie.

A kártya alkalmazása becslések szerint 3-5 éves időtávon belül a belföldi turizmus mintegy 35 százalékos fellendülését eredményezi. A multiplikátorhatás figyelembe vételével ez a GDP 0,64 százalékos bővülését és a költségvetési egyenleg 0,13 százalékos GDP arányos javulását eredményezheti – olvasható a minisztériumi közleményben.

Kapcsolódó cikkeink