Iskolai étkeztetés osztrák módra – A nap képe

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 04. 10:57

Ahogy arról lapunkban beszámoltunk, az ipartestület idei kirándulásán a szakemberek csoportjának alkalma nyílt ellátogatni egy Bécs külvárosában termelő catering és közétkeztető cégéhez. Függetlenül attól, hogy a vendéglátós útitársak közül ki mennyire van tisztában a hazai iskolai étkeztetés körülményeivel, egyformán tátottuk a szánkat. Nem az összehasonlítás kedvéért jegyeztünk le néhány tényt a cég működéséről, de a látottak alapján meggyőződésünk, hogy a különbség köztük és köztünk nemcsak a rendelkezésre álló anyagi eszközökben van.

Iskolai etkeztetes osztrak modra- A nap képe 1

Házigazdáink elmondták, hogy egy óvodás gyerek ellátásra (ebéd és uzsonna) 3-4 euro áll rendelkezésükre, az iskolások étkeztetését 4,2 euróból oldják meg – összesen napi 17 ezer adagot készítenek. A két hagyományos mellett sport-, vegetáriánus, laktózmentes és diétás menüt is készítenek.
A Max Cateringbe csak tisztított élelmiszer érkezik, földes termék nem. A beszállított termékek a főzés napján vagy az azt megelőző napon érkeznek – ezeket az előző héten rendelik meg. A konyha csak a következő napra főz, szigorú időbeosztás szerint: 06-11 óra között főznek, 11-13.30 között csomagolnak, 13.30-17 óra között történik a hűtés.

A kész ételeket adagra pontosan 15-20 adagos fekete műanyag tálcákba rakják, amiket légmentesen záró, erős fóliával zárnak le. A tálcákat sokkolva 8 OC-ra, majd lassan 2 OC-ra hűtik. A hűtőkamrákba a levegőt úgy juttatják be, hogy az ott dolgozókat ne impulzusokban érje a hideg.
Az óvodákban és az iskolákban az ételt a Max Catering gépeivel melegítik. A moslék elszállításának, valamint a keletkező – és újrafeldolgozásra kerülő – évi 82 tonna műanyaghulladék visszaszállításának költségei ugyancsak a céget terhelik.

Az uzsonna esztétikus papírdobozba kerül, amit az erre a célra szolgáló gép fóliáz, és rányomja az információkat: mi van benne, meddig fogyasztható, tartalmaz-e ételintoleranciától vagy -allergiától szenvedők által nem fogyasztható elemeket.
Ha csak legyintünk, hogy „nekik könnyű”, soha nem fogjuk utolérni őket!

Iskolai etkeztetes osztrak modra- A nap képe 2

Iskolai etkeztetes osztrak modra- A nap képe 3

Iskolai etkeztetes osztrak modra- A nap képe 4

Iskolai etkeztetes osztrak modra- A nap képe 5

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink