Irány Lyon!
A Bocuse d’Or séfverseny Stockholmban rendezett európai döntőjén Molnár Gábor megszerezte a továbbjutást érő 9. helyet. Ez azt jelenti, hogy újra lesz magyar versenyző Lyonban, a nem hivatalos szakács-világbajnokságon.
A nem hivatalos szakács-világbajnokságra, a Bocuse d’Or 2013-as lyoni döntőjére először eljutó magyar versenyző, Széll Tamás remek szereplése is inspirálhatta a nagyszámú magyar szurkolót, akik a jövő évi döntő európai válogatóversenyére Stockholmba utaztak, hogy a helyszínen biztassák a hazánkat a Bocuse d’Oron idén képviselő Molnár Gábort. A müncheni Geisel’s Vinothek séfhelyetteseként dolgozó fiatal szakács (valamiért nálunk 30 felett már nemigen van jelentkező a küzdelemre) a selejtezőként számon tartott Hagyomány és Evolúció verseny után a magyarországi döntőt is megnyerte, így szerzett jogot arra, hogy a svéd fővárosban komoly nemzetközi mezőnyben mérkőzhessék meg a lyoni indulás jogáért.
Az európai selejtezőre két versenynapon, 10-10 versenyző részvételével került sor; Gábort a mezőny második felébe sorsolták. A tét a 2015-ös lyoni döntőbe jutás volt, amit Széll Tamás tavalyi eredménye után szinte elvárt a hazai közvélemény. Pedig a konkurencia jóval komolyabb volt – ahogy a tavaly még a zsűriben, idén a nézőtéren helyet foglaló Bíró Lajos is értékelt.
A közönség nem, de a hangulat teljesen olyan volt, mint a nagy tétért folyó nemzetközi futballmeccseken: az ételek egyébként nagyon hatásos, precízen koreografált bemutatásakor zúgott a lelátó, szóltak a hangszerek.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke szerint már az első nap kettészakadni látszott a mezőny. Az elnök már a második reggelen optimistán nyilatkozott, szerinte az első napi mezőny legalább fele „verhető” volt. Molnár Gábor hozta „korábbi formáját”: a továbbjutáshoz legkevesebb nyolc vetélytársát kellett legyőznie, ő tizenegyet is megelőzött. Mindezt úgy, hogy két héttel a verseny előtt meg kellett változtatnia húsételét, így arra keveset gyakorolhatott.
Az eredményhirdetés napján tették közzé a másik nagyszerű hírt is: Budapestnek sikerült megszereznie a jogot a következő, 2016-os Európa-bajnokság megszervezésére. Ez nemcsak a magyar gasztronómia presztízse szempontjából fontos kérdés, de komoly lehetőséget adna legjobb minőségű konyhai alapanyagaink bemutatására is Európának, ugyanis az idei évtől bevezetett szabályok szerint a versenyen használható fontosabb alapanyagoknak a vendéglátó országból kell származniuk.
A verseny egyébként a skandináv gasztronómia diadalát hozta – a helyezések sorrendje a következő volt: Svédország, Dánia, Norvégia, a negyedik franciák mögött a finnek ötödik helyezést értek el. Előbbi a legjobb hal-, utóbbi a legjobb húsétel díjával is „vigasztalódhatott”.
Molnár Gábornak a szakmai segítségen kívül szükséges támogatást a magyar kormány, valamint többek között a Metro és a Hungexpo Zrt. biztosította.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >