Ipsos: Félig tele van vagy félig üres a pohár?

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 12. 00:04

A többség szerint 2010 júniusában sincs kézzel fogható jele a gazdasági növekedésnek, a konjunktúraindex májushoz képest nem változott – derül ki az Ipsos a világ GDP-jének 75%-át adó 24 ország állampolgárai körében végzett kutatásából.

A megkérdezettek közül továbbra is csak a megkérdezettek 39% -a ítéli jónak saját országa gazdaságának állapotát.
Magyarország  továbbra is a sereghajtók között szerepel, honfitársaink határozottan pesszimistán, negatívan ítélik meg nemzetgazdaságunk állapotát. 2010 januárjában némi pozitív elmozdulás volt tapasztalható, – 2%-ról 7 %-ra nőtt azok aránya, akik a gazdaság  állapotát jónak tartották, azóta ez a viszonyszám gyakorlatilag nem változott.
Összességében világviszonylatban is stagnálás a jellemző. Három nagy csoportra különíthetők el az országok: ahol a lakosság szerint valamelyest javultak a gazdasági kilátások május óta, ahol stagnáltak vagy ahol romlottak. A javuló csoportba sorolható a többi között Argentína (+12%-os elmozdulás májushoz képest), Dél-Afrika (+5%) vagy Kanada (+4%). A stagnálók közé tartozik hazánk mellett India, Brazília, Oroszország és Nagy-Britannia. A saját gazdaságuk teljesítményét romlónak érzékelő országok között találjuk például Szaúd-Arábiát (-7%-os elmozdulás májushoz képest), az Egyesült Államokat (-4%) és Indonéziát (-4%).
2008 végét, s a teljes 2009-es esztendőt beárnyékolta a nemzetközi gazdasági válság, amely minden területen éreztette a hatását.
A dráma főszereplője a vásárló volt. Amint nyilvánvalóvá váltak a recesszió jelei, racionálisan reagáltak a fogyasztók: adósságaik csökkentésével, megtakarításaik növelésével, a luxuskiadások visszafogásával, az alapvető javakra korlátozott beszerzésekkel. 2009 közepére már a háztartások 70 százaléka csökkentette a kiadásait.
Mit láthatunk most a fogyasztók szemszögéből? A 2009 közepe és 2010 kezdete közötti óvatos javulás után –  amely főként Kínában, Brazíliában  és Indiában volt mérhető -, nemzetközi szinten továbbra is pesszimistának mondható a gazdasági helyzet megítélése.
Minek köszönhető ez? Röviden: a munkahelyek bizonytalanságának. A válaszadók 63%-a szerint a munkahelyek számának emelkedése a legfontosabb indikátora a gazdaság erősödésének, azaz: a vállalatok ismét  feltöltik soraikat, s biztonságot sugallva ezzel ösztönöznek a fogyasztásra.
Kapcsolódó cikkeink