InternetKon: áfacsökkentést és ingyenes wifi kiépítését javasolják a kormánynak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 13. 11:30

Az internetezés áfájának 18 százalékra csökkentését, minden magyarországi településen hozzáférhető ingyenes wifi-szolgáltatás kiépítését, valamint átfogó digitális köznevelési stratégia megalkotását javasolják egyebek mellett a kormánynak az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) alapján – ismertette a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Budapesten.

internet

Deutsch Tamás az InternetKon záró szakmai konferenciáján elmondta: a konzultáció során a polgárok világossá tették, hogy az internet legyen biztonságos, hozzáférhető és megfizethető mindenki számára Magyarországon, nagyobb szerepet kapjon az oktatásban, valamint a kormányzat minél többet tegyen a digitális gazdaság és a közigazgatás fejlesztése érdekében. A magyar polgárok kiálltak a piaci egyenlőség, a netsemlegesség ügye mellett is – jelentette ki.

Deutsch Tamás a javasolt kormányhatározat legfontosabb elemei között sorolta fel, hogy a biztonságos internethasználat érdekében a kormány rendelje el a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályok utólagos hatásvizsgálatát, alkosson digitális gyermekvédelmi stratégiát, továbbá nyújtson be törvénymódosító javaslatot annak érdekében, hogy az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek. Javasolja továbbá, hogy az e-kereskedelem biztonsága érdekében hozzák nyilvánosságra a jogszabálysértő vállalkozások listáját.

Az oktatás területét illetően azt indítványozzák, hogy a kormány alkosson meg egy átfogó digitális köznevelési stratégiát, valamint indítson programot az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére – mondta.

Deutsch Tamás a digitális gazdaság és közigazgatás fejlesztése kapcsán a startup befektetőknek nyújtandó adókedvezmény bevezetését, a magyarorszag.hu portál megújítását, a virtuális e-közigazgatási ügyfélszolgálat kialakítását és a szabad szoftverek használatának bővítését említette.

Közölte, a mindenki számára hozzáférhető internet témakörében azt javasolják, hogy 2017. január 1-jével csökkentsék az internetezés áfáját 18 százalékra, vezessék be a kedvezményes internet-alapcsomagot, épüljön ki minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás, valamint a kormány a jövő év elejétől kezdjen tárgyalásokat a távközlési különadó csökkentésének kérdéséről.

A piaci egyenlőség, a netsemlegesség területét illetően javasolják: a kormány kezdeményezzen jogszabály-módosításokat annak érdekében, hogy a magyarországi piacokon jelentős bevételt elérő multinacionális cégek a hazai vállalkozásokkal egyenlő feltételek mellett vegyenek részt a piaci versenyben, és a hazai vállalkozásokkal egyező mértékben vállaljanak részt a közteherviselésből. Továbbá a kormány vizsgálja felül a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazását, és kezdeményezzen nemzetközi együttműködést a multinacionális internetes vállalkozások európai jelenléte által okozott piactorzító hatások kiküszöbölésére.

Kezdeményezik, hogy a kormány nyújtson be törvényjavaslatot a netsemlegességről – mondta Deutsch Tamás.

Közölte, az InternetKon eredményeit összegző előterjesztés november második felében kerül várhatóan a kormány elé.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az InternetKon egyedülálló európai kezdeményezéssé vált, több tízezren mondták el a véleményüket a konzultációban.

A konzultáció eredményei világosak: a magyar emberek azt várják el a kormánytól, segítsék elő, hogy az internet érjen el mindenhova, lehetőleg legyen szupergyors, segítse a munkahelyteremtést, hozza helyzetbe a kisvállalkozásokat, és “építsen arra a magyar kreativitásra, amelyre méltán vagyunk büszkék” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a javaslatcsomag eleget tesz majd az előbb említett kívánságoknak.

Joachim Haas, a Deutsche Telekom nemzetközi szabályozási ügyekért felelős alelnöke üdvözölte, hogy Magyarországon konzultációt folytattak le, amely feltárta a felhasználók és az távközlési ipar szükségleteit és elvárásait. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink