Innovációk és promóciók vezérlik a dezodoreladásokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 11:46

Jellemzően a nyári szezon slágertermékei a dezodorok, ugyanakkor jelentős értékesítéssel bírnak a karácsonyi szezonban is, mivel a karácsonyi csomagok nélkülözhetetlen összetevői, mondja elöljáróban Jécsi Dávid, az Unilever Junior Category Operations Managere.

Nemek szerinti csatornapreferencia

A dezodorforgalom körülbelül 80 százaléka a hipermarketekben, illetve a drogériákban realizálódik. Az Unilever tapasztalatai szerint a hölgyek jellemzően a drogériákban vásárolják meg ezen termékeket, itt hajlamosak több időt eltölteni a megfelelő deo kiválasztásával, felfedezik az újdonságokat, kipróbálják a különböző illatokat.


A férfivásárlók általában kevesebb időt töltenek a dezodorok kiválasztásával, és sokkal jellemzőbb rájuk a hipermarketekben történő vásárlás.

Az Unilever dezodor-portfóliójában több márka is szerepel, gondoljunk csak a Dove, a Baba, a Rexona és az Axe választékára. Felmerül a kérdés, hogyan lehet hatékonyan, párhuzamosan ezeket a termékvonalakat menedzselni, ráadásul úgy, hogy női és férfi termékeket is kínáljanak egy-egy márkán belül.

– A döntés arról, hogy azonos márkanév alatt női és férfi választékot is tartsunk, több tényezőn múlik. Vannak olyan márkák, melyeknél a termékelőny egyértelmű mindkét nem számára, ilyen például a Rexona, amely rendkívül hatékony izzadás elleni védelmet kínál nőknek és férfiaknak egyaránt. Ugyanakkor egy olyan emblematikus férfimárkán, mint az Axe, amelynek legfőbb célja, hogy segítse a fiúkat a lányok meghódításában, nem volna okos megoldás női portfóliót is tartani – magyarázza Jécsi Dávid.

A dezodorpiacon folyamatosan jelennek meg az új szereplők, azonban az Unilever továbbra is tartja piacvezető helyét a gyártók között. Filozófiájuk szerint minden korosztály egyformán fontos, ezért is pozicionálják úgy termékeiket, hogy a széles portfólióból mindenki megtalálja, amit keres, a tinédzser fiúktól egészen az idősebb hölgyekig.

Férfiakra szabva

Kifejezetten férfias férfiakra szabva gyártják a Denim márkát, az alaptermékeket a hetvenes évek óta változatlan összetételben, meg-megújuló csomagolásban. A márka magyarországi forgalmazója a Fourth Kft. Tapasztalatuk szerint a Denim vásárlói márkahűek, aminek hátterében a magas minőségű alapanyagok nyújtotta garancia húzódik meg. A jól ismert és széles körben elterjedt illatok közel 40 éve vannak jelen a piacon, de a termékcsaládot időről időre új variánsok is kiegészítik, így ma már a Black és Original illatok mellett Musk és White változatok is kaphatók.

2010-ben mutatták be a Denim Young termékcsaládot, mely kifejezetten a fiatal korosztály számára készült.

– Bízunk abban, hogy a Get up, Look up és Speed up tusfürdők, dezodorok és arcszeszek citrusos, fűszeres vagy friss illata meghódítja azokat a vásárlókat, akik a hagyományos Denim illat helyett valami modernebbet keresnek – hangsúlyozza Marokházi Andrea, a Fourth Kft. marketingvezetője.

A Denim márkát tv- és sajtómegjelenésekkel is támogatják. Kereskedelmi partnereivel együttműködésben árakciókat, illetve összecsomagolásokat tervez az idei évre a Fourth Kft.

Akcióban a legkelendőbb

– Ebben az alapvetően innováció és promóció által vezérelt kategóriában a sok piaci szereplő közül csak az újdonságok folyamatos prezentálásával és erős bolti aktivitással lehet hathatósan kitűnni, az értékesítést fenntartani – véli az Unilever szakembere. Nem véletlen tehát, hogy a dezodoreladások körülbelül fele valamilyen promócióban realizálódik.

Innováció területén az idei év szenzációja az új AXE Excite variáns, mely egy rendkívül erős kommunikációval indult el áprilisban. Rengeteg lehetőséget látnak a termékben, melyet a világ vezető illatai inspiráltak. A Dove Original dezodort vitaminokkal gazdagították, a Dove men+care család pedig új taggal, az Aqua Impact variánssal bővült. A teljes Rexona portfólió megújul, a női range sokkal ergonomikusabb lesz, az eddigi leghatékonyabb Rexona-védelmet nyújtva a fogyasztók számára, illetve egy-egy új termékkel is bővül a férfi és női portfólió. A Baba termékek pedig az eddigiekhez hűen továbbra is kedvező ár-érték arányban nyújtanak alternatívát a magyar fogyasztók számára.

Az Unilever számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás témaköre is. Éppen ezért rendezték meg idén már harmadszor „Segíts okosan!” programjukat, melynek során, a három év alatt, csaknem 110 millió forinttal támogatták fogyasztóikkal közösen az OMSZ életmentő munkáját. Az idei adománnyal elérik, hogy az ország összes mentőautójában lesz életmentő defibrillátorkészülék. Erre az eredményre az Unilever dolgozói és a fogyasztók is rendkívül büszkék lehetnek. n

K. I.

Kapcsolódó cikkeink