Információcsere a társasági adóról

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 10:11

Az Európai Parlament üdvözli és az agresszív vállalati adótervezés elleni küzdelem fontos lépésének tartja azt a bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a tagállami hatóságok automatikusan megosztanák egymással a társaságiadó-befizetésekre vonatkozó információikat. A képviselők további biztosítékokat szeretnének arra, hogy a versenyt nem torzítják a kormányok és multinacionális cégek közötti külön­alkuk.

A Dariusz Rosati (EPP, Lengyelország) által jegyzett és a tagállamok számára készített ajánlásokat tartalmazó jelentést a képviselők 567 igen szavazattal 30 ellenében 53 tartózkodás mellett fogadták el. A bizottsági javaslat életbe lépéséhez az összes tagállam támogatása kell.

A javaslat a 750 millió eurós vagy annál nagyobb éves konszolidált bevétellel rendelkező multinacionális cégeket arra kötelezné, hogy adjanak le országokra lebontott adózási jelentést abban az Uniós tagállamban, ahol a cégcsoport anyacégét bejegyezték. A bevételre, nyereségre, befizetett adóra, tőkére, megtakarításokra, tárgyi eszközökre és a munkavállalók számára vonatkozó információkat aztán az adott tagállamnak minden olyan ország hatóságaival meg kell osztania, ahol a cég működik. A képviselők szerint a Bizottságnak szabad hozzáférést kell kapnia az adatokhoz, hogy megállapíthassa, a tagállamok adózási gyakorlata megfelel-e az Unió állami támogatással kapcsolatos szabályainak. Ez különösen fontos azon kis- és középvállalkozások szempontjából, amelyek csak egy országban működnek.

Az irányelv a jelentések benyújtására az üzleti év zárásától számított 12 hónapos határidőt hagy, és további három hónapot ad az automatikus információcsere elindítására. Az EP-képviselők azt akarják, hogy a tagállamok sújtsák szankciókkal azokat a multinacionális cégeket, amelyek nem tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek.

Kapcsolódó cikkeink