Indiában előzött a Walmart

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 09. 11:02

Óriási harc folyik a világ legnagyobb vállalatai között India e-kereskedelmi piacáért. Sokáig úgy tűnt, hogy ezt az országot is bekebelezi az Amazon, azonban egy amerikai konkurens keresztbe tett, és megvette a legnagyobb indiai online bolt háromnegyedét – írja az Origo.

Az Amazon már most a világ legnagyobb e-kereskedelmi hálózata, amely óriási versenyt folytat a kínai Alibabával. Emiatt lett volna fontos, hogy Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere rátegye a kezét az indiai piacra, amelyben óriási fejlődési lehetőség van.

Azonban a Walmart megelőzte az Amazont, és 15 milliárd dollárért megvette a Flipkart részvényeinek 75 százalékát.A Flipkart India legnagyobb e-kereskedelemmel foglalkozó cége, a tranzakciót az Amazon első embere, Doug McMillon várhatóan a héten jelenti be Indiában – írja a Financial Times.

A 15 milliárd dolláros akvizíció India történetében a legnagyobb felvásárlás,
a korábbi rekordot az Essar Oil felvásárlása tartotta, akkor egy orosz konzorcium 12,9 milliárd dollárt fizetett az olajvállalatért.

Érdekesség, hogy a Flipkartot két korábbi Amazon alkalmazott alapította 2007-ben.
A Flipkart az Amazonhoz hasonlóan könyvek árusításával kezdte meg működését, de később az árukínálatot bővítette elektronikai termékekkel. Egyes források szerint a Flipkart az élelmiszer és ruházati termékek felé is nyitni szeretne.

India e-kereskedelmében óriási potenciál van, a Forrester Research elemzése alapján Indiában a szektor 27 milliárd dollárt tesz ki, míg Kínában ez a szám 1100 milliárd dollár.

Azonban a növekedés Indiában tavaly 26 százalékos volt, és várhatóan ez a trend a jövőben is folytatódni fog, és akár két évtizeden keresztül is kitarthat. (origo)

Kapcsolódó cikkeink