Illatok hangulatra hangolva

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 05. 10. 07:45

A COVID-19 vírus megjelenése megváltoztatta az életünket, a mindennapi szokásainkat. Mind többen tértek át otthoni munkavégzésre, megritkultak a társas érintkezési alkalmak, a sportolás az edzőtermekből az otthonokba került át. Mindez a dezodorpiac jelentős csökkenését eredményezte a 2020-as évben.

Szerző: Budai Klára

Mint Farkas-Pogács Gabriellától, a Henkel Magyarország Kft. senior brand managerétől megtudjuk, 2020-ban a dezodorok piaca tekintélyes visszaesést mutatott mind értékben, mind mennyiségben. Meglátása szerint ez a csökkenés visszavezethető a COVID-19 okozta korlátozásokra, hiszen az otthoni munkavégzés, a mindennapi sportolás/edzés, illetve a társas programok megritkulása mind a dezodorhasználat gyakoriságának csökkenéséhez vezetett.

Farkas-Pogács Gabriella, henkel

Farkas-Pogács
Gabriella
senior brand manager
Henkel Magyarország

– Minimális elmozdulást látunk a modern kereskedelmi láncok irányában. A legnépszerűbb terméktípus továbbra is a spray, emellett a roll-on (golyós) forma és a stick is közkedvelt – fejti ki Farkas-Pogács Gabriella.

A szakember úgy véli, izzadásgátlók esetében kiemelten fontos a hatékonyság, ami elsődleges választási szempont a fogyasztók körében. Emellett ugyancsak lényeges a termék illata is.

A Henkel Fa márkájának portfóliója az illatok terén rendkívül erős. Széles és változatos kínálattal rendelkezik, ami lehetőséget biztosít a vásárlóknak, hogy aktuális hangulatuknak megfelelő illatot válasszanak, amely egész nap elkíséri őket.

– A legsikeresebb termékünk hosszú évek óta a Divine moments deospray, amely vad kamélia illatával a női vásárlóink kedvence, a Fa Men Sport dezodorunk pedig a férfiak körében favorit, sportos illatával vitalizálja a testet és az érzékeket – avat be a senior brand manager.

A vállalatnál számos innovációs irányt látnak, egyrészt a természetesség és fenntarthatóság, másrészt az illatvariánsok irányában.

– Női és férfi portfóliónkban is jelennek meg újdonságok a boltok polcain, illetve a Fa márkától megszokott limitált kiadásokkal is kényeztetjük majd vevőinket a nyári szezonban. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az új variánsok bevezetése mellett az alap termékkínálatunkat is folyamatosan alakítsuk a fogyasztói igényeknek megfelelően: ennek fényében a dezodor portfóliónk 2021 nyarán teljes körű megújuláson megy át. Nemcsak külsőleg frissítjük fel a márkát, hanem a formuláinkat is továbbfejlesztjük, ennek eredményeként a termékeink hatékonysága (elsődlegesen az izzadásgátló termékeink esetében) még tovább nő. Mindezek mellett jelentős lépéseket teszünk a fenntarthatóság érdekében a felhasznált műanyag csökkentésével – hangsúlyozza Farkas-Pogács Gabriella.

A Fa újrabevezetését erős kommunikációs kampánnyal támogatják meg, hogy a lehető legtöbb fogyasztóhoz eljuttassák az új márkaüzenetüket és a megújulás hírét. //

 

Visszaesett a forgalom 2020-ban

A dezodor tavalyi éves forgalma (2020. január–december) nem érte el a 20 milliárd forintot, ami 7 százalékos mérséklődést jelent 2019-hez képest. A mennyiségi eladás ennél is nagyobb mértékben, 10 százalékkal esett vissza a pandémia sújtotta 2020-ban. Tavaly így összesen 27 és fél millió darab dezodort vásároltak a magyar fogyasztók a kiskereskedelemben.

nielsen logo

Dászkál Fruzsina-nielsen

Vendégszerző:
Dászkál Fruzsina
senior analyst
NielsenIQ

A vizsgált év során is a drogéria vitte el a dezodor értékben mért forgalmának több mint felét. A 2500 négyzetméternél nagyobb csatorna visz további több mint egynegyedet az piacból, az ennél eggyel kisebb kereskedelmi egységek (401–2500 nm) pedig valamivel több mint egytizedet hasítanak ki az értékbeli eladásból.

A gyártói és kereskedelmi márkák közt nem változott a piac felosztása: előbbiek továbbra is az értékbeli forgalom 97 százalékát adják. A gyártói márkás termékek eladása értékben 7 százalékkal csökkent, míg a saját márkás dezodorok esetében 11 százalékos visszaesést regisztrált a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe.

Típusok tekintetében a spray verzió viszi a forintban mért eladások felét. A stift formátumú dezodor a forgalom több mint egyötödét teszi ki, valamint ehhez hasonló (18%-os) értékbeli piacrészt hasít ki a golyós dezodor is. //

Kapcsolódó cikkeink