Így kezeli a világ legnagyobb logisztikai vállalata az új EU-s áfa-szabályokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 12. 09:42

A UPS a PwC adótanácsadót választotta ki, hogy az új EU-s áfaszabályokhoz kapcsolódóan közvetített szolgáltatásokat nyújtson az arra jogosult UPS-ügyfeleknek. E megállapodás részeként az ügyfelek segítséget kapnak az ún. IOSS egyablakos rendszerben történő regisztrációhoz és az áfabevallások benyújtásához, valamint havonta tájékoztatják őket a befizetésekről és a vállalkozásukat érintő aktualitásokról.

Az Európai Unió 2021. július 1-jén új szabályokat vezetett be a határokon átnyúló e‑kereskedelmi értékesítésekre alkalmazandó általános forgalmi adóra vonatkozóan. Ezek a változások EU-ba behozott alacsony értékű árukra vonatkozó áfamentesség megszüntetését is magukban foglalják. Ezen alacsonyértékű áruk e-kereskedelmére egy különleges rendszert vezettek be.

Az Import One Stop Shop (IOSS) egy olyan egyablakos rendszer, amely egyszerűsíti az EU-ba behozott, legfeljebb 150 euró értékű áruk e-kereskedelmi értékesítése esetén az áfa bevallását és megfizetését. Az IOSS javítja az ügyfélélményt azáltal, hogy az adó a vásárlót a vásárlás időpontjában terheli, elkerülve a váratlan költségeket vagy a vámkezelésből eredő késedelmes kiszállítást.

Az IOSS-program keretében az e-kereskedelem területén működő vállalkozások egy IOSS azonosítószámot adnak meg a fuvarozónak, amely ezt követően benyújtja azt a vámhatóságoknak. Ez biztosítja, hogy az EU-ba érkezést követően az áfát már nem kell megfizetni újólag. A nem az EU-ban működő vállalkozásoknak közvetítőt kell megbízniuk ahhoz, hogy ezt az importprogramot igénybe vehessék. Ezt segíti a mostani együttműködés.

„Kulcsfontosságú számunkra, hogy a világ több mint 220 országában és területén működő ügyfeleinket segíthessük a nemzetközi versenyképességük megőrzésében” 

– mondta Stuart Lund, a UPS nemzetközi csomagvámügynöki tevékenységéért felelős alelnöke.

Arra bátorítjuk az EU-n kívüli vállalkozásokat, hogy vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, hogy továbbra is átlátható és zökkenőmentes vásárlási élményt nyújthassanak az EU-ban élő ügyfeleiknek.” 

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink