Így főzz halat karácsonyra
Az ajánlott heti egy-két alkalom helyett a magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.
Halat enni kimondottan egészséges, jó választás ez az étel akkor is, ha éppen nem karácsonyi vacsorát készítünk. „A halak magas koncentrációban tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, ráadásul könnyen emészthetők és nagyon ízletesek” – árulta el Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa. Sok magyar azonban nincs tisztában azzal, hogy hogyan lehet a halat egészségesen és változatos formában elkészíteni. Íme, néhány fontos tudnivaló a halételekről.
Ne süssük túl: Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére! Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalória tartalma is megnőhet.
Sózás helyett fűszerezzük: Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett inkább friss, zöld fűszernövényeket használjunk! Az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatívája a túlzott mennyiségben fogyasztott, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető sónak. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is.
Nem árt egy kis irdalás: Szálkásabb halak készítése során nagy segítségünkre lehet az irdalás, azaz a halhús szálkátlanítása. Akkor végzünk jó munkát, ha minél sűrűbben, a hal egész hosszában 2-3 milliméterenként irdalunk, felfele haladva a hal gerincéig (a hasát nem kell). Ha jól csináljuk, hallhatóak is a kis reccsenések, ahogy az Y-alakú szálkák eltörnek. A jól beirdalt hal egyrészt hamarabb átsül vagy átfő, másrészt az elkészült halételünk így könnyebben fogyaszthatóvá válik.
Vegyük elő a kreativitásunkat: A karácsonyi menü tervezésekor használjuk bátran a kreativitásunkat! Ne ragadjunk le a hagyományos halászlénél vagy a rántott halnál: fogyasszuk a halat párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, a halból gazdag salátákat is lehet készíteni, de egyben sült, pörkölt, paprikás, vagy rakott, töltött formájában is ízletes.
Két kiváló választás: Nagyszerű karácsonyi menü lehet például az egészben sült fokhagymás-citromos süllő, vagy a diós-gombás töltött ponty igény szerint burgonyasalátával, vagy vegyes zöldségkörettel.
Magyarországon európai szinten is kevés halat eszünk. A Halászati Operatív Program (HOP) Kapj rá! kampánya arra buzdítja a magyarokat, hogy a tengeri és édesvízi halakat rendszeresen, és minél változatosabb formában fogyasszák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >