Így ehetünk bármennyi tésztát!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 23. 11:05

Megoldás a 21. századi ember egészségi, súly- és ételallergia problémáira?
Mióta vannak fogyni vágyó, tudatosan táplálkozó, vagy ételallergiás betegek, azóta van igény azokra az alternatív megoldásokra, melyek számukra is teljessé teszik az étkezés élményét. A leggyakoribb diéta a szénhidrátkerülő étrend, mely gyakorlatilag a magyar lakosság legmindennapibb alapanyagainak meghatározó részét zárja ki, a gabona liszteket, hüvelyeseket és a cukrot.

teszta3

A legfrissebb kutatások szerint nem a zsírok, hanem a szénhidrátok, (gabonák és cukrok) okozzák az elhízást és ők a felelősek a legtöbb civilizációs betegség kialakulása miatt is. A napjainkban magának egyre jobban teret nyerő életmódirányzat – a paleo – leghitelesebb alakja, Szendi Gábor, Polgár Annamária dietetikus, valamint Pletser Ádám márkanagykövet és Juhász Mária a Nocarb csapat tagjai osztották meg „tészta” tapasztalataikat.

De miről is volt szó pontosan?
A finomított szénhidrátot és gabonákat kerülők népes csoportjának jelent megoldást, és egyben óriási újdonságot az Európában egyedülálló magyar márka, a NoCarb Noodle lisztje és tésztakínálata. A konjac növény gumójából, azaz majdnem teljes egészében növényi rostokból készült termékek kalóriatartalma hihetetlenül alacsony, mindössze 9 Kcal 100 grammban, ami ennél a mennyiségnél 0,59 g szénhidrátot jelent. Azok kedvéért, akinek a számok nem lennének elegendőek: a NoCarb termékek nemhogy szinte nullkalóriásak, organikus minősítésűek, és rendkívül magas rosttartalmuk miatt pozitív élettani hatásokkal is rendelkeznek. A természetes növényi rostok fogyasztása – főleg, ha magas szénhidráttartalmú tészták helyét veszi át, nemcsak az ételallergiások, de további gyakori civilizációs betegségekben szenvedők problémáira nyújthat megoldást, akár szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is – tudtuk meg Polgár Annamária dietetikustól.
A kevesebb, mint egy éves magyar vállalkozás, a NoCarb tészták forgalmazója nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy Európában egyedüliként belefogott a konjacból készült termékek forgalmazásába. Az ötlet szerintük képes megreformálni a ”fogyókúra ipart”, hiszen mellőzi a lemondást, és a bonyolult konyhai fortélyokat a diétázók életéből. Erről bővebben Pletser Ádám, Men's physique kategória Európa bajnoki ezüstérmes, a márka nagykövete beszélt, aki azt hangsúlyozta, hogy mekkora könnyebbség a tudatos diétát folytatók számára az, hogy újra bármit el tudnak otthon készíteni a tésztaételektől az édességekig. Mondandójára élő példát is tudott prezentálni, Juhász Mária fitneszmodell személyében, aki úttörőként az egész verseny felkészülési időszakában szénhidrátmentes tésztát fogyasztott –ennek sikere nemcsak a versenyformáján, de a keményen diétázó sportolók között szokatlan jókedvén is meglátszott.

Mi a csoda?
Nincs csoda, Japánban például évszázados hagyományai vannak a konjacból készült ételek és tészták fogyasztásának. Csak a nyugati kultúra nem fedezte még fel magának, vagy tartja túl szokatlannak ahhoz, hogy elterjedjen. Pedig ha nem is a glutén- vagy szénhidrátmentessége, a Szendi Gábor által kiemelt, és nagyon támogatott tulajdonsága, a rosttartalma miatt, biztos, hogy megérné. A márkától egyébként teljesen független, polihisztor tudós két nagyon fontos érvet hozott fel a konjaclisztből készült tészták fogyasztása mellett. Egyik oldalról, rosttartalmunknak köszönhetően nemcsak könnyítik és gyorsítják az emésztést, de ki is söprik a gázokat termelő és emésztéslassító „rossz baktériumokat”. Másik oldalról pedig azt hangsúlyozta, hogy a tészták beépítése a nyugati ember étrendjébe 2-3 kg fogyással, és az átlagos vércukorszint csökkenésével jár. Kiemelte, hogy számtalan klinikai vizsgálat pozitív eredményekről számol be a cukorbetegség, koleszterin, székrekedés, elhízás
vastagbél-kórtan, ételallergiás megbetegedések területén.

Mivel a magyar lakosság Európa legrosszabb egészségügyi adatait tudja felmutatni, fontos, hogy legyenek olyan termékek, alapanyagok, melyek a hagyományos ételekről történő lemondási kényszer minimalizálásával segítik az étkezési szokásaink javítását –summázzuk a lényeget Szendi úr szavait.

Kapcsolódó cikkeink