Magazin: Igazságos és édes!
2018-at a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király-emlékévnek nyilvánította. Az Ipartestület igen aktívan részt vett az emlékévhez kötődő ünnepség programjaiban, legnépszerűbb királyunk emléke – valamilyen formában – a legtöbb nagy cukrászszakmai versenyen megjelent.
A korabeli leírások szerint a nápolyi király lánya hatalmas udvartartással érkezett Magyarországra. A legenda szerint itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a hazánkban a marcipánt és a grillázst. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk-készlet és hetedik fogásként egy grillázsból készített kert – madarakkal, gyümölcsökkel és virágokkal díszítve – örvendeztette meg a vendégsereget. A fejedelmi étkek asztalát azután gyakran ékesítették grillázs díszmunkákkal is, ami szintén az akkori olasz cukrászok mesteri tudását dicséri.
A cukrászok nem történészi szemmel gondolnak Mátyás királyra és feleségére, Beatrix királynőre – mondta Vojtek Éva, az ipartestület kommunikációs felelőse. – A grillázs ekkortájt honosodott meg hazánkban is, és lett kívánatos a magyar nemesi lakomákon. Az Ipartestület egyik szakmai részlege, a Magyar Grillázs Szövetség és vezetője, Rimóczi László, kilenc év óta szervezője a Grillázs versenynek, mely pár éve már nemcsak a hazai, hanem a Kárpát-medencei grillázskészítők egyik legjelentősebb eseménye, színhelye évek óta Lajosmizse. A grillázsmunkák archaikus formáikkal, több százéves tradícióra utalnak. Arra az időre, mikor az esztétikum nemes ízekkel párosult, és kézműves tudás jelent meg a cukrászati költeményekben.
Magától értetődőnek tűnt tehát, hogy az idei Grillázs és Mézeskalács Majális Mátyás királyhoz kötődött: a szervezők tematikus versenykiírást hirdettek meg, amelynek témája a reneszánsz világ. A versenyre közel hetven pályamű érkezett az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is: érkeztek versenyzők többek között Szolnokról, Budapestről, Szlovákiából, Erdélyből. A grillázsverseny győztese végül a felsőrákosi Takács Alexandra Dóra lett Mátyás és Beatrix menyegzője című alkotásával. Mézeskalács kategóriában pedig az egri Ludányi Judit művét választotta a zsűri a mezőny legjobbjának, mely Mátyás király corvinájának egy lapját ábrázolta.
A grillázs- és mézeskalácsverseny győztesei
Az Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország tortája versenyt, melynek kiírása értelmében természetes alapanyagok felhasználását, változatos textúrák alkalmazását kérik a versenyzőktől, egyben elvárva, hogy a tradíció tisztelete, Magyarországhoz való kötődése is jelenjen meg. Erre a versenyre készült el a Mathias Rex torta, két magyar cukrász alkotása; nevében is tiszteleg egy olyan kor előtt, ahol az édességeket igen kedvelték, sőt művészi fokon alkották meg cukrászelődeink – hangsúlyozta Dulcz Gábor, a torta egyik megálmodója.
Sitkei Balázs, a cukrászduó másik tagja elmondta, hogy a torta összeállításakor csak olyan alapanyagokkal dolgoztak és olyan textúrák jelentek meg a süteményben, amelyek abban a korban már létezhetettek (kivételt képez a cukor). Így került az egyik piskótába aszalt gyümölcs, a másikba vörösbor, és összekötőként liktáriumot használtak. A torta még rejteget egy lágy grillázsréteget is magában. A torta zárását windhabbal (felvert tojásfehérje cukorral) oldották meg, és hogy színe legyen, egy kis lekvár került bele, majd megpörkölték.
A két kolléga az emlékév kapcsán döntött úgy, hogy a tortát felajánlják az emlékév rendezvényeihez. Ennek megfelelően felvették a kapcsolatot az emlékbizottság szervezőivel, így a Mathias Rex a nagyrendezvények állandó szereplője lett. Első nyilvános szereplésére az Akváriumban került sor, 2018. júniusban, a Nemzeti Összetartozás Napján. Szeptemberben, a Magyar Népmese napján a Várkert Bazárban találkozhattak vele a látogatók, és zárásként novemberben Bécsbe is eljutott a torta, ahol ugyanúgy meghódította a bécsieket, mint névadója, Mátyás király. //
Kapcsolódó cikkeink
Kézműves Cukrászatért Alapítvány
Komoly személyi változások történtek idén a Kézműves Cukrászatért Alapítvány életében,…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >