Időjárás, felkelések, bioüzemanyag: jöhet a további élelmiszerdrágulás?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 02. 13:22

Az utóbbi időszakban az élelmiszerárak növekedése megállíthatatlannak tűnik. Az OTP Alapkezelő sajtóközleménye szerint – melyet a portfolio.hu tett közzé – ez a folyamat idén az arab világban bekövetkező események, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nagy valószínűséggel folytatódik.

A 2009-ben és különösen 2010. második felében jelentős mértékű áremelkedést mutató mezőgazdasági termények piacán az elmúlt hetekben egy újabb tényező, egyes afrikai országok készletfelhalmozása nyújt támaszt az árfolyamoknak. A főbb mezőgazdasági termények árai, a búza, kukorica, szója, kávé, gyapot, cukor és kakaó az elmúlt időszakban jelentős áremelkedésen mentek keresztül növelve az inflációs nyomást világszerte. Az ENSZ Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által 55 fontos mezőgazdasági áru árfolyama alapján az élelmiszerek világpiaci áráról összeállított index 2010 decemberében már meghaladta a 2008-as élelmiszerválság során jegyzett szintet.

“Az emelkedő piaci árak hátterében egyrészt a csökkenő és alacsony szinten álló készletállomány, a feltörekvő országok – elsősorban Kína – évről-évre növekvő kereslete, a bioüzemanyag amerikai és brazil előállítása és ennek állami támogatása, valamint a szélsőséges időjárási körülmények állnak “- vélekedik Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő üzletfejlesztési szakértője.

Az árakat vélhetően nagyban befolyásolja majd, hogy 2010 márciusában kezdődött, s várhatóan 2011 júniusáig tarthat az elmúlt 100 év egyik legerősebb időjárási jelensége, a La Niňa, amelyhez az ausztrál árvizek mellett a szokásosnál nedvesebb dél-afrikai időjárás és a Kelet-Afrikát és Dél-Amerika nyugati partját sújtó aszály is köthető. Ez várhatóan tovább fogja csökkenteni az értékesíthető nyersanyag készleteket.

“A térségben idén egy újabb feszültségforrás, az arab világban terjedő zavargássorozat jelent meg, amely két oldalról is árfelhajtó tényező lehet: egyrészt több afrikai ország, elsősorban Egyiptom, Tunézia és Algéria is növelte búza és árpakészletét, felkészülve arra az esetre, ha a tüntetések elhúzódnának. Másrészt, egyes érintett államok a világ napi olajszükségletének nem elhanyagolható hányadát biztosítják. A bizonytalanság az olaj árának árfolyam emelkedésén keresztül hosszabb távon növelheti a mezőgazdasági termelési költségeket is” -elemezte a piac várható alakulását Hosszú Ferenc.

A határidős árfolyamgörbékre tekintve azonban azt láthatjuk, hogy közép- és hosszútávon sok esetben a piaci szereplők nem hisznek abban, hogy az árak tartósan magas szinten maradnak. Az árak csökkenését eredményezheti, hogy a magasabb árak a kereslet csökkentéséhez vezethetnek, illetve a magasabb megtérülésnek köszönhetően nagyobb termőterületeket vonnak művelés alá, így növelve a termésmennyiséget és a készletszinteket.

A rövid távú kockázatok, az időjárási és geopolitikai viszonyok kiszámíthatatlansága, illetve az erős keresleti oldal egyelőre az árak magasabb szintjét támogatja, illetve további emelkedését vetítik előre.

Kapcsolódó cikkeink