Idén jó dinnyetermés várható az Ormánságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 12:10

Ismét édesebb lesz a dinnye az Ormánságban, azonban ez nem csak az idei kedvező időjárásnak köszönhető, hanem annak is, hogy egyre többen, egyre nagyobb területen foglalkoznak a kedvelt gyümölccsel.
A tavalyi év után – amely a 30 éves dinnyetermesztés legrosszabb szezonja volt -, idén jó termés várható az ormánsági dinnyeföldeken, vélekedett Kovács István termelő az egyik társulás képviseletében. Mint mondta, az időjárás kegyeibe fogadta a termelőket, szép a növényállomány, a naptárnak megfelelően fejlődnek a növények, ez alapján június végén kerülhet a hazai üzletekbe a sokak által kedvelt görögdinnye.

“Jó reményünk van arra, hogy jó minőségű dinnyével jelenjünk meg a piacon, és eredményes évet zárjunk” – mondta a szakember. Örvendetes, hogy ismét nő a bizalom az ágazattal szemben, egyre nagyobb a termésterület, és egyre több a fiatal vállalkozó. Mintegy kétszáz-háromszáz embernek jelenthet megélhetést vagy jövedelemkiegészítést ez a tevékenység.

A korai helyett legtöbben a középérésű, jó minőségű, édes, zamatos, esetleg mag nélküli fajtákat részesítik előnyben, mert ezeknek az eladhatóságuk is biztosabb nem csak a hazai, hanem a külföldi piacokon is.


“Örömteli, hogy egyre jobban terjed a hazai termékek fogyasztását népszerűsítő szemlélet, ez hosszú távon kihathat az ormánsági zöldségtermesztés fellendülésére, ami újabb munkahelyeket is jelenthet. A dinnye esetében már megindult ez a folyamat” – mondta Kovács István.

A termés több mint felét külföldi piacokon értékesítik a termelők. Számukra ez kedvezőbb, mert így csak néhány nagykereskedővel vannak kapcsolatban. Egyre többen vállalják a szigorú minőségi követelményeket is a méretre, az alakra és a fajtára vonatkozóan, mert ezek a piacok az elmúlt években stabil felvevőnek bizonyultak. A legtöbb dinnyét Németországba szállítják az Ormánságból, majd következik Csehország és Szlovákia.

Újdonság, hogy a skandináv boltokba is eljutott már a Dél-Baranyában megtermelt csemege, a szigorú minőségi követelményeket korrekt árakkal és gyors kifizetéssel honorálják. A szakemberek szerint nagyon fontos a szállítás kérdése is, mert ez is közrejátszik az ár kiszámításánál. A hazai piacokra általában a termelőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a szállításról, míg a külföldi értékesítés esetén a helyszínre jönnek a kamionok.

A jelenlegi ormánsági termőterület egyelőre elmarad az évekkel ezelőtti hatszáz hektárhoz képest, azonban évről évre némi növekedés tapasztalható. A szakemberek becslése szerint a tavalyi 130-150 hektárról idén 200 hektárra nőtt a termelés alá vont terület nagysága. Új jelenség, hogy tízéves szünet után olyan települések is bekapcsolódtak ismét a termesztésbe, mint Drávaszabolcs vagy Besence. A legnagyobb területek továbbra is Sellye környékén vannak – írja a bama.hu alapján a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink