Idén is egyeztetnek a dinnyepiac szereplői

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 26. 12:25

Idén is tárgyalóasztalhoz ülteti a dinnyepiac szereplőit a vidékfejlesztési tárca – írja a Magyar Nemzet. Köszönhetően a kormányzati fellépésnek, jelentősen javult a termelők piaci helyzete, s ennek következtében jóval nagyobb területen vetették a lédús gyümölcsöt.

Tavalyhoz hasonlóan idén július 4-én ismét egyeztet a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségével, a FruitVeb Hungary szakmaközi szervezettel, a nagy áruházláncokkal valamint a kereskedők képviselőivel – közölte a lap megkeresésére Budai Gyula.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára szerint a cél az, hogy a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni árujukat. Idén a dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása céljából is indul népszerűsítő kampány.

Tavaly ötezer hektáron háromezer regisztrált termelő állított elő dinnyét, ötszáz hektárral nagyobb területen, mint 2011-ben, idén nagyjából 5600 hektáron vethettek – mondta a Magyar Nemzetnek Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke. A szakember szerint a kormányzati fellépés eredményeként az elmúlt években sikerült kiszorítani a hazai piacról a gyenge minőségű külföldi dinnyét, és ezáltal stabilizálni lehetett az árakat is.

A májusi hideg miatt idén a szokásosnál később kezdődhetett a dinnyeszezon, ám előreláthatólag a jövő héten egyes régiókban már lehet találkozni a friss terméssel. A termelők szerint az elmúlt heti kánikula jót tett a dinnyének. (Magyar Nemzet)

Kapcsolódó cikkeink