Idén a tavalyinál is nagyobb lehet a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 05. 00:06

Az elemzők szerint 2010-ben a tavalyinál nagyobb, 5-6 milliárd eurós többlettel zárhat a külkereskedelmi mérleg, mivel az alacsony belső kereslet miatt az importban továbbra sem várható jelentős bővülés, míg az export 5-6 százalékkal növekedhet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külkereskedelmi mérleg tavaly 3,9 milliárd euró (1.125 milliárd forint) aktívumot mutatott, így az egyenleg 4,299 milliárd euróval (1.188 milliárd forint) javult a 2008-as 319 millió eurós (63 milliárd forintos) passzívumhoz mérten.
Tavaly az export volumene 12, az importé pedig 17 százalékkal esett vissza, miközben decemberben a behozatal, illetve a kivitel is bővült 7, illetve 15 százalékkal.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője szerint az idén folytatódik a belső fogyasztás visszaesése, s a beruházásokban is stagnálás várható. Ennek megfelelően a behozatal nem emelkedik jelentősen tavalyhoz képest, miközben az exportban – a külpiacok jelenlegi állását nézve – 5-6 százalékos bővülés várható.
Hozzáfűzte: az export importtartalma miatt a behozatal is nőhet 2-3 százalékkal. A szakember összességében 6 milliárd euró körüli külkereskedelmi aktívumot vár idénre. Ezt azonban két tényező befolyásolhatja: egyrészt a nyersanyagok – különösen a kőolaj és a földgáz – árának esetleges növekedése, másrészt pedig az, hogy a vártnál rosszabb külső kereslet nyomán visszaeshet az export.
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője kisebb, 5 milliárd eurós többlet vár 2010-ben. Az év második felében azután a belső kereslet élénkülése nyomán elkezdődhet az export- és az importvolumen közötti különbség csökkenése – írja az MTI nyomán a  ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink