Hűtheted-e a vörösbort? – A nap képe

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 29. 10:34

Az idei nyár trendje, vagy inkább hóbortja volt a vörösborok hűtése. Hóbort, hiszen mindenféle divatolás nélkül is egyértelmű, hogy a vörösbor szobahőmérsékleten való fogyasztásának paradigmáját régen túlléptük már. Annál is inkább, mert amikor ez a szabály megfogalmazódott, nem azt tartották megfelelő szobahőmérsékletnek, amit ma.

Hutsd a vorosbort 1

Természetesen a hűtés pártján állók sem általánosítanak: a kutya sem állítja, hogy a testes, komplex illat- és ízvilágú borokat hűteni kell. A friss, gyümölcsös reduktív vöröseknek – azaz a most divatos ivóboroknak – viszont kimondottan “jól áll” szerintük a hűtés. Klasszikus példaként említik a beaujolais-kat, de természetesnek tartják a módszer alkalmazását számos dél-európai ország gyümölcsös borai esetében is.

Ugyanakkor a hűtést nemcsak a meleg borvidékeken készült borok fogyasztása előtt ajánlják: az amerikai Zinfandeleket, az osztrák Blaufrankisch-ét, a hideg dűlőkben termő Pinot Noirokat, sőt, a Loire völgyi Cabernet Franc-ok némelyikét is ebbe a kategóriába sorolják.

Ne fagyaszd, hűtsd – mondják –, szobahőmérsékletről betéve a bort 45 perc a hűtőben a tökéletes eredményt nyújtja!

Hutsd a vorosbort 2

Kapcsolódó cikkeink