Húsz év alatt megduplázódhat az élelmiszerek ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 31. 12:38

Miközben már néhány forintos élelmiszerár-emelkedés is komoly ellenérzéseket válthat ki a kereskedők körében, melyek néha tüntetésekhez vezetnek, a gazdasági szakértők szerint elkerülhetetlenné vált, hogy 2030-ra megduplázódnak az élelmiszerárak a világban.

A következő húsz évben újabb országok szegényedhetnek el, átértékelődhet a piac, az élelmiszer alapanyagok ára pedig a duplájára nőhet, melynek egyik legfőbb oka a klímaváltozás – írja a BBC internetes oldala az Oxfam nagy-britanniai központú nemzetközi segélyszervezet jelentése hivatkozva.

A jelentés négy nagy földrajzi területet nevez meg, amelyeket komoly veszély fenyeget, s ahol már ma is jelentős erőfeszítéseket tesz az állam a lakosság ellátásának érdekében. Ezek Guatemala, India, Azerbajdzsán és Észak-Afrika. Utóbbi területén nyolcmillió ember éhezik, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás pedig főként a gyerekeket és a nőket érinti.


A szervezet felhívta a figyelmet az aránytalanságokra is, miszerint a világon minden hét emberből legalább egy éhezik, holott Földünk képes lenne élelemmel ellátni minden lakóját – közli a hirado.hu nyomán a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink