Húsipari cégeket ellenőriz a NAV

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 09. 11:22

Rászállt a januári sertésáfa-csökkentés nyomán a hazai húspiacra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és most sorra buktatja le a feketézőket – írja az agrarszektor.hu. Legújabb fogásként a hivatal egy húskereskedőnél tárta fel, hogy nem fizette be az áfát. A NAV az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást.

marhahus

Lengyelországból hetente több kamion hús érkezett egy húskereskedő kft. nevére egy budapesti ipari raktárba, amely több, húskereskedelemmel foglalkozó cég telephelyeként szolgál – közölte a NAV. A gyanú szerint a kft. virtuálisan működött: nem voltak alkalmazottai, a megrendelt áru közvetlenül a kft. vevőinek raktárába került, és onnan szállították tovább áruházláncokhoz.

A cég 2015 második felében egyáltalán nem tett áfabevallást, és belföldi értékesítései után az áfát sem fizette be. Így több mint 215 millió forint áfát csalt el, és jogosulatlanul jutott árelőnyhöz a tisztességes kereskedőkkel szemben. Az ügyben több mint ötven helyszínen tartottak házkutatást, bizonyítékokat foglaltak le, és több mint hárommillió forint adótartozást végrehajtás alá vontak, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak nyomozást.

Az utóbbi napok eseményei azt mutatják, hogy a NAV kiemelten ellenőrzi a hazai húspiacot. A hatóság vélhetően azzal összefüggésben is fokozta húspiaci ellenőrzéseit, hogy a sertés tőkehús áfája januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

A NAV a közelmúltban egy Ausztriából származó hússzállítmányt is lekapcsolt, amely szennyezett teherautón érkezett az országba. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink