Hogyan készült az első Cuba Libre koktél

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 04. 23. 09:13

A helyszín: Kuba. Az időpont (amint a cím fölött utaltunk rá) 1898. A történelem: a spanyol–amerikai háború, amelyben (többek között) kubaiak harcoltak a spanyol gyarmati uralom ellen. Az esemény: a szabadságharc megsegítésére az amerikai hadsereg partra szállt Kubába. Háttér: az amerikai katonák már akkoriban is a (viszonylag új) Coca-Cola nevű üzemanyaggal működtek. Gaszrokulturális háttér: a legnagyobb és legnépszerűbb helyi hatalmasság, a Bacardi rum összetalálkozott a felszabadítók importitalával, a Coca-Colával.

Mivel a történelem igazán fontos mozzanatairól mindig első kézből származó információkkal bírunk, íme a hiteles beszámoló a bárvilág egyik jelentős eseményéről.


A történetet állítólag maga Fausto Rodriguez jegyezte le és adta tovább a hálás utókornak. Ez a kubai küldöncfiú a világtörténelembe csakis az alább leírt eset kapcsán kóstolt bele, így neve is csupán a Cuba Libre címszó alatt maradt fenn, és az is csak a bárlexikonokban.

A beszámoló szerint az egyik patinás havannai bárban iszogatott az amerikai híradósok egy csoportja. Kapitányuk a friss amerikai–kubai barátság jegyében (valamint el nem hanyagolható szomjúsága okán) összeöntette a Bacardi rumot és a Coca-Colát, majd eredeti keverékét helyi citrusfélével, a lime-mal ízesítette. A találmány láthatóan ízlett a kapitánynak, és így nem csoda, ha a beosztottai lelkesen követték példáját. Aztán nekik is nagyon ízlett, és rövidesen egyáltalán nemcsak kötelességtudatból, hanem őszinte lelkesedésből hamarosan az egész kocsma összes vendége ezt itta. Ekkora tömegben pedig már illik pohárköszöntőt is mondani, így a helyiek Viva Cuba libre! és Por Cuba libre! felkiáltásokkal éltették a kubai szabadságot. Ebben mindenki egyetértett.

Meg abban is, hogy az új ital kellemesen frissítő, jól itatja magát, az íze is nagyon jó. A szabadságnak meg különösen jót tesz. Rajta maradt tehát a név: Szabad Cuba. Most már felkiáltójelek nélkül.

Kapcsolódó cikkeink