Higiéniában nincs pardon

Szerző: Budai Klára Dátum: 2023. 04. 24. 11:31

Közeledik a nyár és vele együtt a fesztiválszezon, amikor újra ellepik a tereket a food truckok, kitelepülnek a bárok, vendéglátóhelyek, a színpadokon a legkülönfélébb programok szórakoztatják a terebélyes közönséget. A higiénia – reményeink szerint – mindig is lényeges eleme volt az efféle nagyszabású eseményeknek, a mögöttünk lévő két-három év azonban az eddiginél is sokkal magasabb szintre emelte az erre irányuló igényeket és elvárásokat.

Hazánkban a fesztiválok és vendéglátóhelyek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. Mivel a fesztiválokon jelen lévő vendéglátóhelyek leggyakrabban szezonálisan működő egységek, így ellenőrzésük során az átlagostól eltérő tényezőkre is figyelmet kell fordítani. Például kiemelt hangsúlyt kap a közműellátottság, ezek közül is az ivóvízellátás. Azáltal, hogy többnyire a dolgozók is alkalmi munkavállalók, az ellenőrzéseknek fontos része az élelmiszer-biztonsági oktatás megléte és hatékonysága, a személyi higiénia, valamint az egészségügyi alkalmasság.

Tóth Dávid, Nebih

Tóth Dávid
osztályvezető
Nébih

– A fesztiválokon gyakran nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem az illemhelyek is átmenetileg kialakított egységek. Nagyon fontos, hogy legyen a vendégektől elkülönített illemhely a vendéglátóhelyek dolgozói számára, ami megfelelő távolságban elérhető, és ahol maradéktalanul biztosított a fertőtlenítőszeres kézmosás. A fesztiválokon jellemzően egy-egy kisebb büfékocsiban készülnek az ételek, így elengedhetetlen, hogy a vendégek és a vendéglátóhelyek száma, valamint kiszolgálási kapacitása egymással arányos legyen – avat be Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Étbi Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának osztályvezetője.

Széles körű megoldások

A METRO éves szinten akár 200 fesztiválon is szolgáltat jellemzően élelmiszerek, vegyi áruk és non-food termékek beszállítójaként.

Kovács Sándor
országos értékesítési
osztályvezető
METRO

– A pandémia a fesztiválokat sem kímélte, ezért a tavalyi, korlátozásmentes évet nevezhetjük a nagy visszatérés idejének: szinte minden hétvégén voltak fesztiválok, a pár száz fős helyi rendezvényektől egészen a százezres sport- vagy könnyűzenei fiesztákig. Terveink szerint idén legalább a 2022-es lefedettséget szeretnénk megtartani, de még inkább szándékunkban áll bővíteni azt. A legfontosabb célunk a HoReCa-vevők kiszolgálása, számukra komplex termékszortimentet kínálunk a fesztiválos jelenléthez. Ez magába foglalja a kitelepülés konyhai kellékeit, berendezését, az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat és a csomagolóanyagokat is. Idén a korábbi visszajelzéseken, igényfelméréseken alapuló teljes megoldáscsomagokkal jelentkezünk – ígéri Kovács Sándor, a METRO országos értékesítési osztályvezetője.

A szakember szerint a pandémia keserű tapasztalatával a fesztiválokon növekedett a higiéniai szint. Túlzás nélkül minden sarkon található fertőtlenítő, értelemszerűen az ételt, italt kínáló standok közelében is. A higiénia javulását szolgálja az a praktikus gyakorlat is, hogy elszórt, különálló standok helyett egyre elterjedtebbek az ételudvarok (food-court) a fesztiválokon. Itt egyetlen tömbben biztosítják az áramforrást, a vízvételezési lehetőséget, és az étellel járó szennyeződések is sokkal lokalizáltabban kezelhetők.

Leselkedő veszélyek

Egy vendéglátóhely túlterhelése sok kockázatot eredményez: lehet az egy kevésbé átsült hamburgerhús vagy a kapkodás eredményezte elmaradt kézmosás. Ha alulmarad a forgalom a várthoz képest, a lassan forgó árukészlet – különösen gyorsan romló alapanyagok esetén – ugyanúgy veszélyeket hordoz. A fesztiválokat leginkább nyáron, a nagy melegben tartják. A kinti hőmérséklethez képest a büfékocsikban – ahol sütők üzemelnek – még melegebb van, ezért a hűtést igénylő termékek megfelelő tárolása kihangsúlyozott jelentőségű.

– Figyelni kell arra, hogy megbízható, megfelelően karbantartott hűtőberendezéseket használjanak. A legtöbb hűtést igénylő alapanyag tárolási hőmérséklete 0–5 °C között van, a hűtőberendezéseknek ezt a hőmérsékletet extrémnek mondható körülmények között (magas környezeti hőmérséklet, gyakori ajtónyitás) is biztosítaniuk kell. Fesztiválok esetén a szálló por jelenthet további extrém körülményt, ha a vendéglátóhelyeket túl közel telepítik a színpadokhoz. Ezt a problémát a gondos tervezés tudja megelőzni – mutat rá Tóth Dávid.

Kézmosás víz nélkül is

Szabó Gábor, a Florin Zrt. PR-menedzsere is azt állapítja meg, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta a fesztiválok szervezői és látogatói részéről is igény, hogy legyen lehetőség a kézhigiéniai szabályok betartására. A nagy létszám mellett megvalósuló események esetében ugyanis nagyon nehéz a megfelelő kézmosási lehetőségek kialakítása.

A vállalat Brado­Life 50 ml-es kézfertőtlenítő géljei és az egyesével csomagolt fertőtlenítőkendők kifejezetten praktikusak utazáshoz, fesztiválozáshoz, ahol nem mindig megoldható a vízzel való kéztisztítás.

Szabó Gábor
PR-menedzser
Florin

– Eladási statisztikáinkból látszódik, hogy ezen termékek forgalma nyáron 20-30%-kal magasabb egy tavaszi, őszi időszakhoz képest. A fesztiválok egész területén megtalálhatóak a fertőtlenítőpontjaink, amelyek szenzoros kézfertőtlenítőgél-adagolóval vannak ellátva, hogy jövet-menet bárki fertőtleníteni tudja gyorsan a kezét. Mindemellett a fertőtlenítő pontok a grafikai kivitelezésnek köszönhetően nagyon jó selfie vagy éppen találkozási pontok is egyben – jegyzi meg a PR-menedzser.

Azt is elárulja, hogy a fesztiválok alkalmával kiemelt figyelmet fordítanak az edukálásra termékminták, szóróanyagok és tájékoztatók biztosításával.

– Megkezdődtek már az egyeztetések az idei fesztiválszezonnal kapcsolatban. Ezek alapján idén is szeretnénk ott lenni az EFOTT-on és szegedi gyártóként természetesen a helyi rendezésű Dejavu-n és a nyárzáró SZIN-en is.

Új stratégiák az ellenőrzésben

2022-ben a nyári szezonális ellenőrzéseknek új célterületei is voltak: mint például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az ún. helyettesítő termékek (pl. növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék) használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. A tartós kánikulára tekintettel pedig fokozottan ellenőrizték a szakemberek a hűtési lánc biztosítását is.

– Sajnos a higiéniai hiányosságok előfordulása tavaly magasabb volt az előző évekhez képest, különösen a vendéglátásban. 2021-hez hasonlítva több hiba volt a hűtési lánc fenntartásával, viszont kevesebb a nyomon követhetőséggel kapcsolatban. Szintén az előző évvel összevetve több esetben került sor bírság kiszabására (2021-ben 376, 2022-ben 425), de lényegesen kevesebb volt a tevékenységkorlátozás (85 helyett 37). A forgalomból kivont – csaknem 10 tonnányi, összesen 6,2 millió forint értékű élelmiszer – túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek – vázolja a NÉBIH Étbi Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának osztályvezetője.

A vendéglátásban a repoharak főként a főváros térségében, a nagyobb rendezvényeken hódítottak teret. Elkülönített, szennyeződéstől védett tárolásuk példaértékű volt több esetben is. Emellett javuló tendenciát mutat az allergénekről szóló kötelező tájékoztatás. A pandémia hatása a védőeszköz-használatban hozott – jelenleg is érezhető – változást. A koronavírus ideje alatt a szájmaszk és a gumikesztyű a biztonság szimbólumává vált. Gyakran a fogyasztók a gumikesztyű-használat alapján ítélik meg a vendéglátóhelyek higiéniai állapotát, különösen azokban az esetekben, amikor az ételkészítés (pl. hamburger összeállítása) a vásárlók által látható helyen történik.

A pandémia keserű tapasztalatával a fesztiválokon növekedett a higiéniai szint

Sosem fogy ki!

A közelmúlt időszakában a Hagleitner Hygiene Magyarország Kft. vevőkörének bázisát hotelek és éttermek adták, ezt kiterjesztve gondolkodtak a célcsoportjukhoz illeszkedő nívós HoReCa-rendezvények/konferenciák szponzorálásában.

Maurer-Décsy
Éva
marketingkoordinátor
Hagleitner

– A Hagleitner részese a magyar fesztiválszegmensnek, melyből az idei szezonban is tervezi kivenni a részét. A tavalyi pannonhalmi ART-Piknik a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) szervezésében ezen együttműködés ékes példája volt, amely idén is folytatódik majd – vetíti előre Maurer-Décsy Éva, marketingkoordinátor, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendezvényeken a résztvevők száma és igényei okán a gyorsaság és kiszámíthatóság lett a legfontosabb.

A Hagleitner már évek óta kínálja digitális higiéniaellenőrző rendszerét. A töltöttség, a szervizelés szükséglete, a használatról grafikonok lehívása okostelefonon lekövethető, proaktív cselekvést tesz lehetővé. A Hagleitner rendszere a „sohasem üres” elv alapján működik, ami érvényes a toalettpapírok, kéztörlőpapírok, szappan- és fertőtlenítő termékekre is.

– Felkészültünk az Y-generáció megváltozott szokásrendszerére is, új kereskedelmi márkánk, a „hagi” útközben, automatikusan adagolható fertőtlenítő- és szappanhabot kínál, mely a fesztivál- és event-szezon elengedhetetlen kellékévé avanzsált – osztja meg lapunkkal Maurer-Décsy Éva. //

 

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink