Hiába csökkentenék a cégek napelemmel a rezsiszámlát, nem lesz könnyű dolguk

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 02. 07:45

Nem túl jó hír a cégek számára, hogy a saját fogyasztásra telepített céges napelemes rendszerekhez is kötelezővé tették a rugalmassági kapacitás létesítését. Az indoklás: a  magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyának biztosíthatósága. Így aztán egyáltalán nem lesz egyszerű a cégeknek napelemes rendszert telepíteniük, hogy így csökkentsék kiadásaikat.

Mostantól minden újonnan telepítendő időjárásfüggő erőműegységhez névleges teljesítőképessége 30 százalékának megfelelő teljesítőképességű, úgynevezett aFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás nyújtására és kapacitás felajánlására alkalmas berendezés (aFRR berendezés) létesítése szükséges. Ez, a háztartási méretű kiserőművekre nem vonatkozó új követelmény azt jelenti, hogy a hazai villamosenergia-rendszer egyensúlyának biztosíthatóságára hivatkozva immár minden, a csatlakozási igényét május 2. után benyújtó naperőmű-beruházáshoz elvárt valamilyen megfelelő rugalmassági kapacitás telepítése.

Az aFRR berendezés tehát nem a hozzá tartozó időjárásfüggő termelő(k) pontos menetrendtartását biztosítja, hanem rendszerszintű szolgáltatást nyújt a Mavirnak – hangsúlyozta az átviteli rendszerirányító. Ha a rugalmassági kapacitás valamilyen okból kiesne, például lejár a korábban megszerzett akkreditációja, úgy a hálózati hozzáférés szüneteltetésre kerül, vagyis a naperőmű csatlakozását is felfüggesztik és lekapcsolják a hálózatról.

A teljes cikk a pontos paraméterekkel itt olvasható: Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkeink