Herpeszvírus fenyegeti világszerte a pontyállományt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 06. 11:14

Agresszív herpeszvírus fenyegeti világszerte a pontyállományt, egyelőre nem találnak ellenszert a betegségre – írja az MTI.

„Nem tudunk megoldással szolgálni” – vontak borúlátó mérleget japán és német tudósok a Münsteri Egyetemen tartott szakmai eszmecserét követően. A koi herpeszvírus nemcsak a koi halakra, azaz a japán díszpontyokra, hanem más pontyfajtákra nézve is végzetes.

A német tavak 60 százalékában jelen van a vírus, és egyelőre nincs megbízható ellenszer – ismerte el Dieter Steinhagen, a hannoveri állatorvosi főiskola professzora. Németországban különösen Bajorországot, valamint Baden-Württemberg, Brandenburg tartományokat és Szászországot sújtja a vírus.

„Az, hogy a koi herpesz ilyen gyorsan elterjedt, a globalizálódott kereskedelem számlájára írható” – vélekedett Arndt Telschow biológus. „Először az ázsiai tenyésztett díszpontyoknál észlelték a vírust, amely az export révén került a német vizekbe.”

Hasonlóan az emberi ajakherpeszhez, ez a vírus sem mutatható ki azonnal, az egyedek sokáig hordozhatják észrevétlenül szervezetükben. Amennyiben viszont megjelenik, drámai következményekkel jár. A beteg pontyok 80-100 százaléka elpusztul két héten belül. A fertőzött példányok továbbadják a vírust, így az egész állományt eléri. Más halfajoknál nem bizonyult halálosnak a betegség.

Kapcsolódó cikkeink