Henkel díj sikeres kutatásért és fejlesztésért

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 30. 00:00

A nagy elismerésnek számító díjat a húsz pályázó kutatócsoportból nyolc komplex projekt kutatói nyerték el.

 Az olyan mindennapi dolgok, mint a nagy hatékonyságú mosószerek, háztartási tisztítószerek, kozmetikumok és ragasztók az innovatív kulcstechnológiák kutatási eredményein alapulnak.
E kutatási területek a biotechnológiától, a molekuláris biológián, a nanotechnológián, az anyagtudományon és a kémián keresztül a digitális képfeldolgozásig és más mérnöki tudományterületekig terjednek. Ez a sokszínűség mutatkozik annak a nyolc csoportnak az elismerésében is, melyek 2007-ben átvették a kiváló kutatómunka és a technológiai fejlesztések elismerésére alapított díjat Düsseldorfban prof.Dr. Ulrich Lehnertől, a Henkel KGaA igazgatótanácsának elnökétől és dr. Wolfgang Gawrischtól, a Henkel kutatásért és technológiáért felelős műszaki igazgatójától. Idén a Henkelnél húsz projekttel pályáztak, közülük nyolc munkacsoport kapta meg a vállalatnál a legnagyobb szakmai elismerésnek számító díjat. A zsűri a díjazottak kiválasztásánál elsősorban azt vette figyelembe, hogy milyen előnyökkel járnak a fejlesztések a vevők és fogyasztók számára, és hogy mennyire leleményes volt maga a kutatás.

A nagyszabású kutatások, amelyek új márkákat és technológiákat, illetve olyan fejlesztéseket eredményeznek, melyek jelentős, kézzelfogható előnyt jelentenek a vevőknek és fogyasztóknak, egyértelműen bizonyítják a kutatási és fejlesztési munka kiváló színvonalát – méltatta Lehner a díjazottakat.

A díjazott projektek az alábbiak:

Többfunkciós hidrogél bevonatok – A moduláris HydroSTELLAN® rendszer lehetővé teszi a felületek olyan tulajdonságainak, mint a vízlepergetés, a szennytaszítás, a baktériumok megtelepedésének gátlása – egy eddig nem ismert mértékben történő megváltoztatását.

Alacsony hőmérsékleten használható proteázok – A Henkel kutatói egy új screening eljárás és géntechnológiai módszerek segítségével felfedeztek egy folyékony mosószerekben használható enzimet, mely a jelenlegi enzimeknél jobb mosóhatást biztosít a 20ºC alatti hőmérsékleten végzett mosások esetén.

Illatanyagok szabályozott felszabadulása – Az új típusú illatanyagok sokkal hosszabb ideig érezhetők, valamint lehetővé teszik új illatkreációk létrehozását.

Új típusú alapanyag címkeragasztókhoz – Az új típusú szintetikus polimerek olyan gazdaságos és erős ragasztóanyagok alapjául szolgálhatnak, melyekkel kiválthatók a jelenlegi címkeragasztók.

Benzoxazin polimerek morfológiakontrollja – Az új, a korábbinál jobb tulajdonságú kompozit műgyanták új felhasználási lehetőségeket nyitnak meg például a repülőgépgyártásban.

A haj életciklusának modellezése – Egyedülálló, teljesen automatizált vizsgálati rendszerben felgyorsítva szimulálhatják a kutatók a haj fejbőrön kívüli részének öregedését. Ezzel a hajápolási kozmetikumok fejlesztésének új megközelítését teszik lehetővé.

Érett haj – Új technológiák a haj öregedését gátló hajápoláshoz – A kutatók in vitro és in vivo vizsgálati módszereket kombinálva azonosították az öregedő hajra jellemző sajátosságokat, és azokat az összetevőket, melyek felhasználhatók a haj öregedése ellen.

QVis – Töltősorok optikai vezérlése és minőségellenőrzése – Új képfeldolgozási technológiák kínálnak a töltősorok folyamat- és minőségoptimalizálására új lehetőségeket.

A Henkelnél a kimagasló kutatási eredmények és újítások „házon belüli” díjazása hagyomány. A Fritz Henkel Innovációs Díjat 1982 óta évente adják át olyan innovatív eljárások és termékek fejlesztőinek, melyek jelentős piaci sikert értek el. A kutatómunka és a technológiai fejlesztések terén nyújtott teljesítmény elismerésére 2004-ben alapított Feltalálói díj (Research/Technology Invention Award) pedig a magas színvonalú kutatómunkát jutalmazza, különös tekintettel az interdiszciplináris együttműködésre.

Kapcsolódó cikkeink