Hazánkban az európai átlaghoz képest több vásárló részesíti előnyben közcélokat támogató cégek termékeit és szolgáltatásait

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 04. 06. 12:55

A magyar felnőtt lakosság több mint 60 százaléka részesíti előnyben mint vásárló vagy munkavállaló az olyan vállalatokat, amelyek nyereségükből tervszerűen visszajuttatnak valamennyit társadalmi célokra. Többek között ezt tárta fel a Nielsen, a fogyasztók médiahasználatáról és vásárlásairól információkat, valamint ismereteket szolgáltató globális vállalat.

Magyarországon a megkérdezettek kétharmada (67 százaléka) szívesebben vásárol árucikket vagy szolgáltatást olyan vállalatoktól, amelyek programjában szerepel a társadalmi felelősségvállalás. Az európai átlag 55 százalék.

Meghaladja az euópai átlagot (54 százalék) a magyarok 61 százalékának véleménye arról, hogy munkavállalóként is inkább preferálják azokat a cégeket, amelyek elkötelezettek a társadalom kisebb-nagyobb közösségei iránt.
Sőt, alacsonyabb bért is elfogadna ilyen munkaadóknál Európában a megkérdezettek átlag 19, hazánkban 12 százaléka.

Ezzel kapcsolatban Szalókyné Tóth Judit, a Nielsen ügyvezető igazgatója megállapítja:
– Kutatásunk feltárta, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalását Magyarországon a fogyasztók jelentős része pozitívan ítéli meg, más országokhoz hasonlóan. Ezért a piaci szereplőknek fontos megismerniük, hogy kik ezek a fogyasztók. Ugyanis nekik köszönhető, ha a vállalatok szociális, üzleti és marketing célokat is szolgáló erőfeszítései maximálisan megtérülnek.

Feltették a piackutatók azt a kérdést is, hogy az emberek hajlandók-e többet fizetni egy termékért vagy szolgáltatásért, ha közcélokat támogató vállalkozástól
származik. Magyarországon a válaszadók 32 százaléka mondott igen-t, ahogyan Európa huszonnyolc országának átlagában is.

„Ön szerint az alábbi társadalmi, közösségi célok közül melyeket kellene támogatniuk a vállalatoknak?” – hangzott a felmérés további kérdése. Magyarországon a válaszadók több mint fele nevezte meg a következőket: Járuljanak hozzá a környezet megóvásához (65 százalék); szüntessék meg a mélyszegénységet és az éhezést (62); létesítsenek rendes bért fizető munkahelyeket (59); növeljék az ivóvíz elérhetőségét (56).
További sorrend: működjenek közre a természeti csapások következményeinek enyhítésében (44), támogassák a kis- és középvállalkozásokat (43); vegyenek részt olyan nem fertőző betegségek leküzdésében, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, krónikus tüdőbaj vagy diabétesz (42).

A huszonnyolc vizsgált európai ország közül a válaszadók legtöbbje a rendes bért fizető munkahely létesítését említette. Utána következett a környezet megóvása, majd a mélyszegénység és éhezés megszüntetése, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása 66, 61, illetve 50-50 százalékos mutatóval.

– Ahhoz, hogy egy vállalat eladásaira a közcélok érdekében kifejtett aktivitása hatást gyakoroljon, a fogyasztóknak először meg kell ismerniük egy cég erőfeszítéseit a társadalmi felelősségvállalás terén – mondja Szalókyné Tóth Judit. – A Nielsen tapasztalatai szerint a marketing ezirányú hatékonyságának növeléséhez a közösségi média egyre több országban kulcsfontosságú eszköz.