A hazai Farm Tojás biztonságos

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 04. 11:29

Biztonságosan fogyaszthatók az egyik legnagyobb hazai étkezési tojás termelő és forgalmazó vállalkozás, a Farm Tojás Csoport termékei.


Az utóbbi hetekben botrányoktól volt hangos a média a Hollandiából indult Fipronil rovarirtó szerrel fertőzött tojásokkal kapcsolatosan. A Fipronil tartalmú szereket hobbi állatok esetében használják legfőképpen bolha és más élősködők irtására. Gazdasági haszonállatoknál történő alkalmazása nem engedélyezett.
Hazánk szerencsére csak kisebb mértékben érintett, ugyanis Magyarországon ilyen Fipronil tartalmú szereket nem használtak a termelők. Mindösszesen csak néhány hazai termelőnél találtak szennyezett tojásokat, melyek azonnal kivonásra kerültek a forgalomból.
Az idén 30 éves Farm Tojás Kft. telepein nem használnak ilyen szereket, sőt jellemzően semmilyen szereket sem. Az istállók, ahol a tojótyúkok elhelyezésre kerülnek egy nagyon szigorú takarítási és fertőtlenítési program végrehajtását követően kerülnek betelepítésre. A tojásokat mind a hatóság, mind a cég folyamatosan ellenőrzi, mintázza. A Cégcsoport is önkéntesen vállalta telepeinek hatósági ellenőrzését, habár értelmét nem látja, ugyanis biztos abban, hogy egyik tojástermelő telepén sem használtak Fipronil tartalmú szereket. Az ellenőrzés eredménye így csak negatív lehet, de megnyugtatásul szolgálhat a fogyasztók számára.
A saját telepeken kívül termelő partnerektől is érkezik tojás a Farm Tojás Kft. csomagoló központjába, akik mindannyian nyilatkozatukban garantálták, hogy nem használták a szóban forgó szereket. Ezek nagyobb részben hazai termelők, kisebb részben más EU tagországokban lévő termelők. Magyarország ugyanis csak 65%-ban tudja ellátni magát étkezési tojással, mert kisebb a termelés, mint a piaci igények. A maradék 35%-ot az EU tagországaiból kell importálni. Ezek a tojások is ugyanolyan biztonságosak, mivel a Cégcsoport csak olyan telepekről engedélyezi a beszállítást, ahol nem használtak Fipronilt.
A tojás fogyasztása létfontosságú, ugyanis olyan kedvező az összetétele mind a zsírok, mind az aminosavak és vitaminok vonatkozásában, hogy nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Farm Tojás márkanév alatt olyan prémium termékek is forgalomban vannak a nagy áruházak polcain, melyek funkcionális termékként egyes hasznos összetevőkből lényegesen nagyobb mennyiséget tartalmaznak, mint egy átlagos tyúktojás. Ezek fogyasztása különösen egészséges. Ilyen például az E-vitaminos tojás, mely E-vitaminban és szelénben gazdag, az Omega tojás, mely omega3 zsírsavakban gazdag és a GMO mentes tojás, mely előállítása során a tyúkok csak GMO mentes takarmányt fogyasztanak. A Bio tojás a legfelsőbb kategória, ahol az etetett takarmányok összes alapanyaga bio termelésből származik és a termelés során sem használnak semmilyen vegyszert, gyógyszert. Ezek az állatok a nap jelentős részét legelőn töltik és csipegetik a zöldet. Nagyon kedvelt még az Extra sárga és Mélyalmos Farm Tojás a fogyasztók körében.
A cégcsoport saját Tojás Pont hálózatán keresztül is forgalmazza termékeit, melyek megtalálhatók a www.farmtojas.hu weboldalon.


Kapcsolódó cikkeink