Hatvan pályázó érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet 2019-ben

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 16. 12:52

Immár második alkalommal került sor az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseinek átadójára szeptember 10-én az Országházban. A védjegyhasználatokat és a kitüntetéseket idén 60 pályázó 67 pályázata – köztük 7 erdélyi – érdemelte ki. Idén a Trade magazin által alapított Business Days konferencia is megkapta az ÉMIN Nagydíjat. Ezzel Magyarországon ez az első konferencia, amely e címmel büszkélkedhet.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mondott beszédet és adta át a díjakat. A díjazottak között megtalálható kis- és középvállalkozó, valamint nagyvállalkozás, de szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is. A 60 pályázó 67 pályázata több mint 100 pályázati témakörhöz kapcsolódott, melyek szinte a gazdaság teljes palettáját lefedik.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2019-ben a DIAMOND Szervezőiroda Bt., a Hajnal Húskombinát Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft., valamint az erdélyi, mezőcsávási székhelyű SSM & SIU Kft. írta ki és valósította meg.

Jóból kiválók

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

Kiss Károlyné, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója a díjátadón elmondta:

– Az ÉMIN-díj megtestesíti Magyarország elismerését és elkötelezettségét az értékek és a tanúsított minőség iránt. A díj és a védjegy azok elismerése, akik azért dolgoznak, hogy a jóból kiválóvá váljanak. Képviselői azoknak, akik példaképpé váltak, hozzájárulva egy erősebb gazdaság megvalósulásához. Hazánk kicsi ország, amely jelentős eredményeket csak kiemelkedő dolgokkal érhet el. Szükség van kiemelkedő gondolatokra és precíz megvalósításra. A pályázat közreműködői ezekre a nagyszerű képességekre és termékekre hívja fel a figyelmet.

A Kiírói Tanács fókuszpontjai között kiemelt helyet kapott a generációs megújulás elősegítése és a tudásvagyonnal való gazdálkodás értékelése. A tavalyi és az idei pályáztatás révén jelenleg 116 különböző vállalkozás 221 pályázata tartozik az ÉMIN-védjegyhasználók közé.

Díjazottak 21 témakörben

Az idei díjazottak 21 pályázati témakört érintettek, ami azt mutatja, hogy a legszélesebb témakörhöz kapcsolódó vállalkozások tartják fontosnak az objektív megmérettetést, és azt, hogy ennek eredményét minőségtanúsító védjeggyel jelenítsék meg. Ez a pozitív megkülönböztetés a felhasználók, fogyasztók mind magasabb szintű kiszolgálását is jelenti.

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet és vele az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát az elmúlt évhez képest 31%-kal több pályázat érdemelte ki. A díjnyertes pályázatok az ország 13 megyéjéből érkeztek az ország összes régióját érintve.

A díjazott pályázatok köre jól mutatja a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények mozgását. Az élelmezéshez kötődő pályázatok – az előző évhez hasonlóan – a legnépesebb csoportot képviselik. A védjegyhasználók közel 30%-a ebből a körből került ki. A vendéglátáshoz kapcsolódó pályázatoknál kiemelkedő szerepet kapott az éttermi vendéglátás, de örvendetes, hogy a közösségi étkeztetés terén is elindult a versenyszellem, a minőségre való törekvés. Emelkedett a kozmetikai és háztartás-vegyipari termékek témaköre. Az informatikai pályázatok új technológiák révén kapcsolódtak be például a korszerű oktatás megvalósításába. Az építőipari pályázatokon kívül is megfigyelhető volt minden esetben a klímabarát és az energiahatékony megoldásokra való törekvés, illetve olyan termékek, elgondolások felértékelődése, melyek hosszú távon fenntartható fejlődést, magas életminőséget, reális nemzetgazdasági szintű megtakarítást eredményeznek.

Javul a magyar termékek megítélése

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte:

– Sokszor jobbnak véljük az import árut a hazainál, pedig bizonyítható, hogy sokszor sokkal magasabb minőséget képviselnek, mint más országok termékei. Javult a fogyasztói tudatosság, a magyar termékek megítélése. Két azonos áruból a magyarok 85,9 százaléka a hazait választja, s e fogyasztói réteg 57,2 százaléka akár 10 százalékkal magasabb árat is hajlandó megfizetni, ha az adott termék eredetét védjegy igazolja.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese szerint a mezőgazdaság mára nemzetbiztonsági kérdéssé vált:

– 2050-re kétszer annyit kell termelnünk ugyanannyi vagy csökkenő területeken, éppen ezért szeretnénk a termelésre alkalmas területek arányát megduplázni, s ehhez rendelkezésre áll a technológia, a szakma és a humán erőforrás is.

Farkas Sándor hozzátette: az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a fogyasztók körében a hazai termékek és szolgáltatások:

– Egyre többen ismerik fel, hogy a hazai termékekkel a minőséget és a biztonságot választják és nem utolsósorban a magyar munkaadókat támogatják – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin kiadó-főszerkesztője elmondta:

– Nagy öröm számunkra, hogy a Trade magazin után idén Business Days konferenciánk is megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat. Európa legnagyobb, ötnapos FMCG-konferenciája ezzel olyan rangot kapott, amellyel más konferencia nem büszkélkedhet. Nagyon sokan vannak, akiknek ezért köszönetet kell mondanom: a kollégáimnak, a partnereinknek, minden valamikori résztvevőnknek és előadóinknak.
Hálásak vagyunk!

 

 

Kapcsolódó cikkeink