Hatalmas sertésfeldolgozót tervez a gyulai önkormányzat

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 19. 11:40

Csaknem egymillió sertés levágására alkalmas vágó- és feldolgozóüzem tervein dolgozik a gyulai önkormányzat. Egy ekkora feldolgozó vetekedne Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató mohácsi vágóhídjával, amely idénre várható üzembe helyezése után egy műszakban szintén évi egymillió sertést vághat le – írja az agraszektor.hu.

sertes10

Gyulán azután fogalmaznak meg ambiciózus fejlesztési terveket, hogy az önkormányzati tulajdonú helyi cég, a Gyulahús Kft. húsipari szinten elképesztően nagy, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget ért el 2015-ben. A fejlesztési tervek „szépséghibája”, hogy Magyarországon egyelőre nincs elegendő sertés ilyen léptékű feldolgozóipari kapacitásbővítésekhez.

Akár ötszáz új munkahelyet teremthetne az a beruházás, amellyel csaknem egymillió sertés levágására és feldolgozására alkalmas új húsüzem és vágóhíd épülne Gyulán – jelentette be Görgényi Ernő helyi fideszes polgármester. A város jelenleg dolgozik a terveken – tette hozzá az MTI szerint.

Egy ilyen beruházás hasonló nagyságrendű lenne a Csányi Sándorhoz köthető mohácsi gigantikus vágóhídhoz, amelynek építési munkálatai javában folynak. Az új létesítmény – amely várhatóan az év végére készül el – egy műszakban egymillió sertést vághat majd le évente.

A grandiózus húsipari fejlesztéseknek azonban nem kedvez, hogy a valamivel 3 millió feletti jelenlegi sertéslétszám – hiába növekedett az utóbbi időszakban – továbbra is alacsonynak számít. Ezért egyes húsipari vállalatok exportmegrendeléseik teljesítéséhez hosszú ideje és rendszeresen importra is szorulnak. Nem véletlen, hogy saját sertésstratégiájában a kormány azt tűzte célul, hogy a 3 milliós mai sertésszámot meg kell duplázni, bár ehhez szükség lenne megfelelő piacokra is. A vágóhídi beruházást Gyulán is csak akkor valósítanák meg, ha a sertésstratégia sikeres lesz – közölte Görgényi Ernő.

Az ambiciózus gyulai fejlesztési tervek most azt követően fogalmazódnak meg, hogy a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. húsipari szinten rendkívül nagynak számító, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget ért el 2015-ben. A 310 főt foglalkoztató cég eredménye ugyanis meghaladta az 500 millió forintot 5 milliárdos éves forgalom mellett.

A Gyulahús Kft.-t is érinti 2014 augusztusa óta az orosz embargó hatása – közölte Daka Zsolt, a társaság ügyvezetője. A cég Oroszországba irányuló kivitele ugyanis a teljes exportértékesítés 20 százalékát tette ki. A kieső bevételeket a szlovák, a cseh és a brit piacokon tudták pótolni, és belföldön is 10 százalék felett tudtak bővülni tavaly.

Kitűnő önkormányzati üzleti befektetés volt a Gyulahús Kft. megalapítása, és az egykori húskombinát eszközeinek megvásárlása – fogalmazott az eredményeket értékelve a polgármester. Szerinte a beruházás megtérülése máris látszik, mivel a vállalati nyerség lassan kiegyenlíti a befektetési költségeket.

A gyulai önkormányzat 2012 decemberében munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvette az akkor felszámolás alatt álló gyulai gyárat, megvásárolta a termékek gyártásához szükséges jogokat és átvette a dolgozókat is. Csaknem egymilliárd forintot pedig jegyzett tőke formájában bocsátottak a létrehozott Gyulahús Kft. rendelkezésére. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink