Hatalmas olló nyílt az export és az import között

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 02. 00:04

Az előzetesen közölt 548 millió euróval szemben 528 millió eurót tett ki júliusban a külkereskedelmi mérleg többlete – tette közzé a részletes adatokat a KSH. Az első hét hónap együttes egyenlege így is közel 2.6 milliárd euró.

A legfontosabb következtetés, mely ezekből az adatokból levonható, az, hogy a gazdasági válság, illetve a kormányzati megszorítások miatt az ország importigénye jóval nagyobb mértékben zuhant, mint ahogy az exportlehetőségeink beszűkültek. Júliusban az import éves alapon 31,4 százalékkal, míg az export "csak" 18,2 százalékkal esett.
Az exportot meghaladó importvisszaesés miatt az ún. export-import olló 13,2 százalékot tesz ki, ami bár kisebb, mint az előzetes adatok alapján adódó 13,5 százalék, de így is messze a legmagasabb az elmúlt évek alapján.
Mivel már február óta masszívan többletes a magyar külkereskedelmi mérleg, az első hét hónap együttes hiánya hatalmas szufficitet tartalmaz.
Amennyiben az elmúlt 12 hónap együttes külkereskedelmi mérleg egyenlegét idősorosan vizsgáljuk, szintén szembeötlően javul az ország külkereskedelmi pozíciója – írja a Portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink