Harmincezer euró a pezsgőmatuzsálemért

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 06. 12:00

Rekordáron, 30 ezer euróért kelt el a világ egyik legöregebb pezsgője egy finnországi aukción, a palack közel 170 évet töltött a tengerben, egy hajóroncs belsejében. Az aukción egy vele egyidős pezsgőért 24 ezer eurót fizettek.

Majdnem 170 évet töltött a tengerben két üveg pezsgő, amelyeket több mint 54 ezer euróért adtak el egy aukción Finnországban – írja a Bloomberg szombaton. Az egyikért 30 ezer eurót fizetett egy pezsgőkedvelő műgyűjtő.

Az árverést szervező aukciósház közlése szerint az utóbbi összeg világrekordnak számít a maga nemében. Az aukciósház korábban arra számított, hogy a tízezer eurón kikiáltott két Veuve Clicquot darabjáért akár 100 ezer eurót is kaphatnak.

A két üveget a Finn-szigetvilág 6500 szigetének egyikén, Aalandon árverezték el, a pezsgők a szigettől nem messze, egy hajóroncsról kerültek elő még novemberben. Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a pezsgők úti célja, az egyik búvár szerint valószínűleg az orosz cár udvarába akarták vinni Szentpétervárra.

Az árverésen keresett pénzt az aukciósház jótékony célra fordítja, valószínűleg a szigetet körülvevő tenger vízminőségét próbálják majd meg javítani belőle. Érdekesség, hogy a pezsgők több időt töltöttek 50 méteres mélységben a víz alatt, minthogy az első, és azóta is egyetlen települést megalapították volna a szigeten 1861-ben – írja az origo.

Kapcsolódó cikkeink