Harminc százalékkal több hitelt folyósított a Takarék csoport tavaly

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 13. 11:02

Összesen 410 milliárd forintnyi új hitelt folyósított tavaly a Takarék csoport, csaknem 90 milliárd forinttal, 30 százalékkal többet, mint 2016-ban.

A bankcsoport keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint jelentős növekedést értek el mind a lakossági, mind a vállalkozói hitelkihelyezésekben.
Az országszerte több mint ezer fiókot működtető Takarék csoport tavaly közel 70 milliárd forint lakossági jelzáloghitelt folyósított, ami 28 százalékkal több mint egy évvel korábban.
A lakossági jelzáloghitelezés növekedésében komoly szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), emellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett. 2017-ben minden ötödik, csok által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék csoport közvetítésével vásárolták – hangoztatja közlemény.
Az elmúlt két évben már több mint 12 ezer csok-kérelemre szerződött a bankcsoport, mintegy 37 milliárd forint értékben, átlagosan 3 millió forint összegben. Az igénylések növekedését a kormány által tavaly ősszel módosított kedvezőbb csok-feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is segítette. Ide kapcsolódik, hogy a Takarék csoport projektfinanszírozási üzletága tavaly több mint 1300 lakás megépítését tette lehetővé.
A fogyasztási hitelekből 2017-ben mintegy 17 milliárd forintra növelték új kihelyezéseiket, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Takarék csoport az elmúlt évben összesen 275 milliárd forint értékben folyósított új hiteleket a vállalkozások részére – ez a 11 százalékos növekedés meghaladta a bankszektor piaci átlagát. A Takarék csoport által üzemeltetett 420 MFB Pont 2017 végéig 291 milliárd forintnyi igényt fogadott be és 56 milliárd forint új hitelt folyósított, ebből tavaly közel 50 milliárdot.
A Takarék csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja. Tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, központi bankjuk a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., valamint a takarékszövetkezetek szabályszerű működését biztosító Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). A csoport tagjaként működik az FHB Kereskedelmi Bank és az FHB Jelzálogbank.
A csoport 2013-óta tartó átalakulásával tavaly év végére az egész országot lefedő 12 regionális központú szövetkezeti hitelintézet jött létre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink