Halottak napja – A tavalyihoz hasonló a hazai krizantémtermés az agrárkamara szerint

Szerző: STA Dátum: 2022. 10. 28. 09:53

Idén (a tavalyihoz hasonlóan), mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken, megjegyezve, hogy érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani.

(Fotó: Pixabay)

A közlemény szerint a nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, illetve november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége. A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai virág, a cserepes és a vágott fajtákból is bő a választék – közölte a NAK. Egy átlagos évben a nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Bár tapasztalható némi drágulás, a termelők jelentős költségnövekedése nem tevődik át teljes mértékben az árakba – jelezték.

A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző

Jelentős termőterületek vannak Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged környékén. Míg korábban a fehér színű virágokat keresték a vásárlók, mostanában inkább a zöld és a kétszínű krizantém a legkelendőbb. Nyugat-Magyarországon a pompon típusú, az Alföldön és a Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágok a népszerűbbek. Az utóbbi években az előregyártott, kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza – ismertette a kamara.

MTI

Kapcsolódó cikkeink