Hallottam már, de… II. – Mi a Churrasco?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 01. 28. 11:23

Új sorozatunkban olyan fogalmakat pontosítunk, amelyekkel a nemzetközi konyha kedvelői éttermek étlapján, útleírásokban, interneten ugyan gyakran találkozhattak, de lehet, hogy néhány részlet ismerete jobban segítené azok megértését.

A brazilok voltak az első dél-amerikaiak – úgy a 16. századtól kezdődően – akik a kontinensnek azon a felén marhát tenyésztettek, részben tápláló húsáért. Magától értetődik hát, hogy a helybéli cowboy-ok, azaz a gaúcho-k tradicionális étele a sült marha lett, legfőképpen a churrasco. A kardra húzott húsokat eredetileg szén felett sütötték, általában egy földbevájt üregben, s az akkortájt egyedüli fűszerként sóval ízesítették a táplálékot. A legenda szerint minden valamirevaló gaúcho-nak volt saját churrasco kése. Nos, az azóta Rio de Janeiro és Sao Paulo elvárosiasodó környékén is mind jobban elterjedő, trendi churrascaria-k (a churrascaria de rodizio a brazil barbecue-ra specializálódott, all-you-can-eat típusú étteremfajta) már világszerte számos helyen várják vendégeiket. Kiknek tányérjaira az egyik asztaltól a másikig körbejáró, gaucho-nak öltözött pincérek szeletelnek adagokat a különböző, nyársra szúrt húsokból.

Nálunk egy szentendrei vállalkozó próbálkozott a koncepcióval a 90-es évek körül, de az étterem már a második születésnapját sem élte meg.

Kapcsolódó cikkeink