Gyulladáscsökkentő ételek
Íme 10 gyulladáscsökkentő étel, ami tényleg hat – legalábbis ezt állítja a naturahirek.com.
1. ZSÍROS HALAK
Tonhal, lazac, makréla- sütve vagy főzve. A fehér húsú tőkehal vagy a közönséges hal sovány fehérjeforrások, de nem tartalmazzák olyan nagy arányban a gyulladásgátló anyagok tárházát, mint a korábban említettek.
2. AVOKÁDÓ
Amellett, hogy a telítetlen zsírok kiváló forrása, az avokádó csökkenti a gyulladást is. A zsírok sokkal egészségesebb forrása ez, elfelejtve a gyilkos transzzsírokat. A cél: 5-7 adag egészséges zsír fogyasztása naponta, fogyaszthatjuk salátaként, krémként vagy nyersen.
3. LEVELES ZÖLDSÉGEK
Sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a brokkoli felerősíti a szervezet gyulladáscsökkentő képességét.
4. KURKUMA
Ez a hagyományos indiai fűszer egy gyulladáscsökkentő szupersztár. Történelmi alkalmazásra a keleti orvoslásban tett szert a különböző gyulladásos állapotok, mint például a fogfájás, zúzódások, a rheumatoid arthritis és az általános ízületi duzzanat kezelésében. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. Tipp: Currysen csináld a hasábburgonyát vagy a wokos zöldségeidet!
5. DIÓ
A dió különböző egészségügyi előnyöket kölcsönöz azoknak, akik rendszeresen fogyasztják. Gyulladásgátló, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és nagyon fontos tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak, réz, mangán, molibdén és biotin forrásai. Egy marék dió naponta elegendő.
6. PAPRIKA
Mind az édespaprika mind pedig a csípős paprika egészségesen gyulladáscsökkentő. A különböző csípős paprikában lévő kapszaicint lokálisan kenőcsök készítésében is felhasználják, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást- a “Health” magazin szerint.
7. OLÍVAOLAJ
Eltekintve attól, hogy egy sor egyéb egészségügyi hatás érhető el vele, beleértve a súlycsökkenést, és a koleszterinszint csökkenést, az olívaolaj csökkenti a gyulladást is. A vizsgálatok arra hivatkoznak, hogy az olívaolaj a világ legegészségesebb ételei közé tartozik.
8. GYÖMBÉR
A gyömbér nem csupán jó gyulladáscsökkentő, hanem azon dolgozik, hogy a gyulladás kiváltó okát szüntesse meg. A gingerolok, a gyömbérben lévő vegyi anyagok felelősek a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért, amelyek csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot osteoarthritiszes és rheumatoid arthritiszes betegeknél.
9. CÉKLA
Az élénk és ciklámen színű cékla a szívbetegségek és a rák ellenbástyája, valamint a benne lévő C-vitamin a duzzanatok csökkentésére is kiváló. Fantasztikus sülve, főve és nyers salátákba reszelve.
10. BAZSALIKOM
Olcsó és széles körben elterjedt gyógynövény. Használd bátran sütéshez, salátákhoz, bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >