Gyorsuló lejtmenetben a kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 09. 24. 08:00

Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007 júniusában. A KSH szerint a változatlan áron számított forgalom az első félévben 1,5 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 3, júniusban pedig 3,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. 2007 májusához képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal csökkent.Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első fél­évében 2790 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű szakágazat bonyolította.
Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette az 516 milliárd forintot. Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: 2007 I. félévében 0,3 százalékkal, júniusban 0,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől.
Míg az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma júniusban csak kismértékben (0,2 százalékkal) mérséklődött, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél jelentősebb mértékben (6,8 százalékkal) csökkentek. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,1 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Kapcsolódó cikkeink