Az Országgyűlés elfogadta a GVH-beszámolót

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 13. 12:10

Az Országgyűlés november 12-én elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavalyi tevékenységről szóló beszámolóját.

A kartellekkel szembeni határozott fellépéssel és a kiszolgáltatott fogyasztók védelmével a versenyhivatal kiemelten foglalkozott. Az internetes ingatlanértékesítéssel kapcsolatos aggályok miatt először indított közérdekű keresetet 2011-ben.

A GVH új panaszkezelési rendszert vezetett be, mert a többségében egyedi sérelmekkel kapcsolatos fogyasztói jelzések túlnyomó része nem volt alkalmas eljárás megindítására.Így csak az a panasz kerül a vizsgáló irodára, amelyből nagyobb eséllyel indítható versenyfelügyeleti eljárás.

Tavaly a GVH fogyasztóvédelmi eljárásainak legjelentősebb részét a fogyasztói csoportok elleni eljárások alkották. A Hivatal a fogyasztók figyelmeztetésén túl jogszabályi szinten is kezdeményezte az ezzel kapcsolatos versenyproblémák kezelését.

Az elmúlt évben is több olyan panasz és bejelentés érkezett a hivatalhoz, amelyben a fogyasztók azt kifogásolták, hogy egyes üzletláncok magyar termékként hirdetnek olyan termékeket, amelyek nem magyar alapanyagból készültek. 2011-ben indított „magyar termék” megjelöléssel kapcsolatos eljárásaiban – az összes körülmény mérlegelése mellett – a GVH az átlagfogyasztó szemszögéből vizsgálta azt, hogy mi a magyar, vagyis azt, hogy mit tart a fogyasztó magyarnak, ehhez képest értékelte a vállalkozások kommunikációját. A magyar termék fogalmát a GVH döntéseinek időpontjában még nem határozta meg jogszabály. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink