GKI: Változatlan üzleti, tovább romló fogyasztói várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 21. 11:20

Júniusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének csökkenése. A GKI (www.gki.hu) által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások a májusi jelentős visszaesés után nem változtak, a fogyasztóiak romlása viszont több mint fél éve szinte folyamatos.

Az üzleti szférán belül júniusban csak az ipari várakozások javultak, azok is csak minimálisan, sokkal kisebb mértékben, mint a májusi zuhanás volt. Az iparban az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált, a kilátásoké és a rendelésállományoké javult. A saját termelésű készleteket is valamelyest kisebbnek érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index értéke május után júniusban is érzékelhetően csökkent. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése ugyan lényegében nem változott, de a rendelésállomány megítélése markánsan romlott. A mélyépítők gazdálkodási kilátásai júniusban valamivel kevésbé kedvezőtlenek, mint a magasépítőké. A kereskedelmi bizalmi index két hónapos lassú emelkedést követően nagyon jelentősen visszaesett. Főleg a rendelések megítélése lett sokkal rosszabb, de az eladási pozíciót is kedvezőtlenebbnek érezték a válaszolók, miközben a készletszintről alkotott vélemény nem változott. A szolgáltató cégek a várható forgalmat rosszabbnak, az üzletmenetet és az elmúlt időszak forgalmát a májusinál jobbnak érezték.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban harmadik hónapja romlik, de júniusban a többi ágazatban is kedvezőtlenebbé vált. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Minden ágazatban csökkent az áremelési szándék intenzitása, a fogyasztók inflációs várakozása azonban kissé erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is tovább romlott.

Kapcsolódó cikkeink