GKI: Javuló fogyasztói, romló üzleti várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 26. 12:32

Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások nagyon jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus.

Októberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent az előző hónaphoz képest. Bár az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott. Az építőipari bizalmi index – az augusztusi és szeptemberi emelkedés után – októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett. A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése jelentősen javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók. A szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban viszont gyengült. A lakosság munkanélküliségtől való félelme számottevően csökkent. Az áremelési lehetőségek megítélése nagyon pesszimista, októberben az építőipar mellett az iparban és a szolgáltató szférában is valamivel több volt az árcsökkenésre, mint emelkedésre számító cég. Ugyanakkor a kereskedelemben fordított a helyzet. Eközben a fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően, annál nagyobb mértékben javult. Az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Kapcsolódó cikkeink