GKI: húsz havi mélyponton a magyar fogyasztói várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 25. 11:43

Az üzleti várakozások idei csúcsukra, míg a fogyasztói várakozások ez évi, sőt húszhónapos mélypontjukra kerültek júniusban – derül ki a GKI által, az EU támogatásával végzett friss felmérésből. Némi hullámzás mellett ugyan, de elmondható, hogy a GKI-Erste konjunktúra-index értéke már fél éve stagnálást mutat, ugyanakkor szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz.

polc2

Júniusban az üzleti szférán belül – a májusban nagyon derűlátóvá vált szolgáltató cégek kivételével – minden ágazat érezhetően optimistább lett. Az építőipar kivételével mindenhol valamivel több volt a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

Az iparban a májusi pesszimizmust júniusban derűlátás követte: kedvezőbb lett az elmúlt időszaki és a várható termelés megítélése, s jelentősen javult a rendelésállományról – ezen belül az exportrendelésekről – alkotott vélemény is. A készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.

Húsz havi mélyponton a magyar fogyasztói várakozások
Az építőipari bizalmi index júniusban jelentősen emelkedett, és értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése kismértékben, a rendelésállomány értékelése számottevően javult.

A kereskedelmi bizalmi index júniusban a májusi csökkenésnél kisebb mértékben nőtt, és így továbbra is bennmaradt az immár több mint 1,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése nem változott, a készletszintet viszont lényegesen kisebbnek minősítették a nyilatkozók. A szolgáltatói bizalmi index júniusban korrigálta az előző havi emelkedését. Egyaránt rosszabb lett az üzletmenet, az előző negyedévi és a várható forgalom megítélése is.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelemben nem romlott tovább, az ipari és építőipari vállalkozásoknál javult, a szolgáltató cégeknél viszont csökkent, és nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban és a szolgáltatók körében erősödött az áremelési szándék. Az építőiparban a túlnyomó többség változatlan árakra számít. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke nem változott. A fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött.

A magyar gazdaság perspektívájának megítélése hónapok óta romlik, s ez az ipari és szolgáltató cégek kivételével júniusban is folytatódott.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi emelkedésnél nagyobb mértékben esett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét egyaránt rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, a következő egy évre vonatkozót viszont jelentősen romlónak érzékelték. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink