GKI: elhárult a globális összeomlás veszélye, de a válságon még nem vagyunk túl

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 16. 00:01

A világgazdaság nagy részében a harmadik negyedévben technikailag véget ért a recesszió, Magyarországon ez csak az utolsó negyedévben várható. A kilábalás a korábban vártnál kissé gyorsabb lehet, de visszaesések sem zárhatók ki – állapítja meg a GKI.

Világszerte csak 2011-12-ben várható a korábbi GDP-szint elérése. 2010-ben az EU-ban csak szerény növekedés, hazánkban stagnálás körüli állapot várható.
Tavasz óta világszerte szinte folyamatosan emelkednek a konjunktúra- és tőzsdeindexek, erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Öt-hat negyedéves visszaesés után a harmadik negyedévben az USA-ban 2,8%-os, az EU-ban 0,3%-os növekedés volt az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor ennek tartóssága bizonytalan. Még nem látható, nem fullad-e ki a költségvetési forrásokkal megtámogatott kereslet-növekedés, illetve mennyire indulnak be szerves növekedési folyamatok. A fejlett országok jegybankjai és kormányai korábban nem látott módon és mértékben avatkoztak be a gazdaságba, ami hosszabb távon nem tartható.
2009-ben éves átlagban az USA-ban 2,5%-os, az EU-ban 4%-os, Magyarországon nagyobb, 6,5% körüli visszaesés várható. Ugyanakkor a magyar gazdaság 2009-ben nem vesz igénybe külső nettó finanszírozási forrást (mert a felvett hiteleket vagy a devizatartalék növelésére, vagy korábbi hitelek visszafizetésére fordítja). A vállalkozások és a lakosság lényegesen visszafogta hiteligényét, fogyasztását és beruházását.
A technikai recesszió megszűnésével még sem a pénzügyi, sem a reálgazdasági válság nem zárult le, az összeomlás veszélye viszont megszűnt. A fejlett piacgazdaságok közül 2010-ben várhatóan az USA gazdasága növekszik a leggyorsabban. A Gazdasági és Monetáris Unió átlaga csak  0,7%, de Németország és Franciaország GDP-je az amerikaival megegyező ütemben (1,2%) nő. Régiónk tagállamai közül Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában várható némi növekedés. A korábbi előrejelzéseknél gyengébb lesz Japán, kedvezőbb Kína gazdasági dinamikája. A világgazdasági konjunktúra ütemét visszafogja a várnál nagyobb és egy ideig még várhatóan emelkedő munkanélküliség.
A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható. Az infláció lassul, a munkanélküliség viszont jövőre tetőzik. A folyó külső és belső egyensúly európai összehasonlításban kiváló lehet, esetleges vállalati adósság-konszolidáció esetén is az EU-átlag alatt tartható.
Az EU-ban 2010-ben várható 0,7%-os növekedési ütem (az IFO prognózisa szerint mintegy 5,5%-kal bővülő német import) enyhén serkentőleg hat a magyar kivitelre.

Kapcsolódó cikkeink