GKI: Áprilisban fogyasztói bizalmi index is csökkent

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 24. 12:10

Áprilisban az üzleti várakozások év eleji szintjükre süllyedtek, s kissé a fogyasztói bizalmi index is csökkent. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak. Jelentősen csökkent viszont az összes ágazat áremelési törekvése és a fogyasztók inflációs várakozása. 

Az elmúlt hónapokban az üzleti szférán belül az egyes ágazatok hangulata meglehetősen hullámzóan alakult.  Áprilisban csak az amúgy egyik legpesszimistább ágazat, az építőipar várakozásai javultak, a többi ágazatban csökkent a bizalmi index értéke. Az iparban a mérséklődést a rendelésállomány és a termelési kilátás romló megítélése okozta. A készletekről és az exportrendelésekről alkotott vélemény viszont valamivel jobb lett. Az építőipari vállalatok hangulata – a márciusi nagyobb romlás után – áprilisban kissé jobb lett. A magasépítők kilátásai kedvezőbbek lettek, a mélyépítőké romlottak. Az építőipar egészében az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően rosszabb lett, a rendelésállományok értékelése javult, de csak hibahatáron belül. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után áprilisban tovább csökkent. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a várható rendeléseké kissé kedvezőtlenebb lett. A készletszintet viszont valamivel kedvezőbbnek érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban visszatért a negatív tartományba. Márciushoz képest egyaránt romlott az általános üzletmenet, az elmúlt és következő időszak forgalmának megítélése. 

Áprilisban a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága már fél éve erősödött, s bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya egy hajszállal már második hónapja ismét magasabb a csökkentést tervezőknél. Az egyetlen kivétel az építőipar. A javulás áprilisban a szolgáltatások kivételével minden ágazatra jellemző volt. Csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Áprilisban az üzleti szféra minden ágazatában nagy lendülettel folytatódott az áremelési törekvések fél éve tartó jelentős fékeződése. A kereskedelemben például a cégeknek már csak egynegyede készül áremelésre a következő három hónapban, míg árcsökkentést bő 10%-uk tervez (közel kétharmaduk nem kíván változtatni árain). Márciushoz képest az emelést tervezők aránya 13 százalékponttal kisebb lett, míg a csökkenést tervezőké nem változott. Áprilisban az áremelési szándék az építőiparban csökkent leginkább, legerősebb pedig a szolgáltató szektorban volt. Látványosan, öt évvel korábbi szintjére esett a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az őszi-téli nagy javulás után áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében kissé romlott. 

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi, rendkívül alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben csökkent. Áprilisban a lakosság saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz hasonlóan értékelte. A lakosság a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult.

 

Kapcsolódó cikkeink