GfK: a pezsgőpiacot a szilveszter uralja

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 19. 12:34

Az év utolsó hónapjában – elsősorban szilveszteri kedveltségének köszönhetően – megugrik mind a virsli-, mind a pezsgővásárlás: mindkét kategóriában az átlagnál kedvezőbb forgalomra számíthatnak a kereskedelmi láncok decemberben.

Az éves virsliforgalomnak mintegy hatoda, míg a pezsgőforgalomnak közel fele realizálódik ebben az egy hónapban. A szinte már hagyományosnak számító szilveszteri virslihez fogyasztott mustár iránti kereslet is csaknem kétszerese az átlagos havi forgalomnak – ezt mutatják az idén húszéves Háztartáspanel felmérés eredményei.

Szívesen köszöntjük az újévet pezsgővel

Míg az év során alacsony a pezsgőt vásárló háztartások aránya, és ők elsősorban a magasabb jövedelmű és idősebb háztartásokból kerülnek ki, addig szilveszterre készülve a nagycsaládok és a kistelepülésen élők kosarába is kerül az italból – nem csekély mértékben az alkoholmentes változatokból. A pezsgő meglehetősen szezonális termék: míg egy átlagos hónapban csupán a családok 3-5 százaléka, addig decemberben jellemzően több mint 30 százalékuk vásárol ebből az italból. Ennek kapcsán az év közben alig vásárolt alkoholmentes „gyerekpezsgők” piaca is megélénkül: az ünnepi vásárlók egyharmada ilyen termékváltozatot (is) vitt haza valamely üzletből. Azon pezsgővásárlók körében, ahol 14 év alatti gyermek is él a háztartásban, az alkoholmentes változat elterjedtsége 60 százalék felett volt a tavalyi főszezonban, azaz decemberben.
Ízek tekintetében az édes változatok uralják a piacot, az értékesített mennyiség háromnegyede ebbe a szegmensbe tartozott a vizsgált időszakban. Az édes íz dominanciájában némi csökkenés azért megfigyelhető: egy évvel korábban még közel 80 százalék volt az aránya, azóta a fanyarabb száraz és félszáraz változatok néhány százalékpontnyi piacrészt el tudtak hódítani.
A pezsgőértékesítésben a hipermarketek járnak az élen: 2011-ben az összes mennyiségi értékesítés közel fele ebben a csatornában bonyolódott. Nincs ez másként decemberben sem: az év utolsó hónapjában is ugyanilyen erősek a hipermarketek.

Az egyes kereskedelmi csatornák részesedése a pezsgő mennyiségi forgalmából

2011. teljes év 2011. december
hipermarket 46 49
szupermarket 17 18
diszkont 20 15
hazai láncok 10 12
független kisboltok 5 3
egyéb 2 3

Forrás: Háztartáspanel, GfK Hungária

Szinte már hagyománynak számít a szilveszteri virsli fogyasztás

Kevésbé tekinthető szezonális élelmiszernek a virsli; forgalma sem olyan mértékben koncentrált mind a pezsgőé és az éves forgalomnak ebben a kategóriában mintegy hatoda realizálódik decemberben. Szinte minden háztartás virsli fogyasztónak tekinthető: népszerűségét és kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tízből kilenc háztartás vásárolja ezt a húskészítményt az év során. Nem elhanyagolható a decemberi vásárlók súlya: csak a decemberi időszakot vizsgálva az látható, hogy ebben az egy hónapban minden második háztartás vásárol virslit, hogy az év utolsó napján az is kerüljön az asztalra az éjféli köszöntéskor. Ebben az időszakban a vásárolt mennyiség is megugrik: míg egy átlagos hónapban az alkalmanként beszerzett mennyiség valamivel 60 dekagramm alatti, addig decemberben egy-egy vásárlás során harmadával több, átlagosan közel 80 dekagramm kerül a kosarakba. A virsli értékesítésben szintén megugrik a hipermarketek szerepe decemberben.

Kereskedelmi csatornák részesedése a virsli forgalmából (mennyiségben)

2011. teljes év 2011. december
hipermarket 26 35
szupermarket 21 22
diszkont 25 17
hazai láncok 18 16
független kisboltok 8 8
egyéb 2 2

Forrás: Háztartáspanel, GfK Hungária

Kapcsolódó cikkeink